SAD u borbu protiv ISIL-a sa avionima iz Vijetnamskog rata

Dok jedna misija aviona F-15 SAD košta 40.000 američkih dolara, upotreba vijetnamskih Broncosa košta samo 1.000 dolara (TSGT Bill Thompson/Air Force)

Američka vojska od 2015. godine u borbi protiv Islamske države Irak i Levant koristi borbene avione Rockwell Broncos koji su se koristili u Vijetnamskom ratu, javlja američki portal Daily Beast, a prenosi Die Welt.

Ti borbeni avioni su navodno učestvovali u 120 američkih misija na Bliskom Istoku, prenosi portal, pozivajući se na Centralnu američku komandu. Ona koordinira američke vojne misije u drugim zemljama.

Gdje su se tačno avioni do sada koristili u Iraku i Siriji, portal nije naveo. Američka vojska se za ponovno reaktiviranje aviona odlučila iz dva razloga.

Upotreba košta samo 1.000 dolara

Prvi razlog je štednja. A korištenjem tih borbenih aviona su htjeli da vide da li oni mogu u potpunosti zamijeniti daleko skuplje letjelice tipa F-15 i F-18.

Dok jedna misija aviona F-15 Sjedinjene Države košta 40.000 američkih dolara, upotreba vijetnamskih Broncosa košta samo 1.000 dolara.

Drugi razlog je što mašine sa propelerima mogu sletjeti na neravno tlo i letjeti jako nisko. Također, u borbene avione koji su se koristili u Vijetnamu se može ugraditi mitraljez i Sidewinder rakete.

Portal Air Force Times je prenio da će američka vojska uskoro u Iraku i Siriji početi koristiti i svoj B-52 borbeni avion, nakon što je on 2003. već korišten u drugom Iračkom ratu.

Izvor: Agencije