SAD: Štrajk približno 50.000 radnika GM-a

Iz sindikata navode kako je štrajk trenutno jedino rješenje jer su obje strane daleko u pregovorima o novom četverogodišnjem ugovoru (EPA)

Više od 49.000 uposlenika američkog automobilističkog koncerna General Motorsa stupilo je u ponedjeljak u štrajk nakon što su propali pregovori između kompanije i sindikata radnika o novom ugovoru i uvjetima rada, prenosi agencija Anadolija.

Radnici su zatvorili 33 proizvodna pogona u devet država širom Sjedinjenih Američkih Država, kao i 22 skladišta za dijelove. 

Nije poznato koliko će štrajk trajati, a riječ je o prvom ovih razmjera koji pogađa kompaniju General Motors od 2007. godine.

Tada je za dva dana štrajka kompanija izgubila tristo miliona dolara.

Ponuda od sedam milijardi

Iz sindikata navode kako je štrajk trenutno jedino rješenje jer su obje strane daleko u pregovorima o novom četverogodišnjem ugovoru.

Iz General Motorsa su naveli kako su ponudili sedam milijardi američkih dolara za povećanje plata, što bi rezultiralo i otvaranjem novih 5.400 pozicija koje bi preuzeli trenutni uposlenici.

Prethodni četverogodišnji ugovor sindikata radnika sa kompanijom istekao je u subotu navečer, a u ponedjeljak u deset sati po lokalnom vremenu predviđen je nastavak pregovora.

U međuvremenu, automobilska industrija SAD-a bilježi pad prodaje i povećanje troškova zbog investicija u električna vozila.

Izvor: Agencije