SAD spreman opskrbiti Tursku municijom za Idlib

Američka podrška dolazi u vrijeme pojačanja sukoba u sirijskoj pokrajini Idlib (EPA)

Sjedinjene Američke Države spremne su opskrbiti svoju saveznicu u NATO-u Tursku municijom, uz humanitarnu pomoć, na sjeveroistoku Sirije, gdje je Ankara u sve većem sporu s Rusijom, objavio je u utorak specijalni američki predstavnik za tu regiju, prenosi Hina.

Na konferenciji za medije u graničnoj turskoj provinciji Hatay James Jeffrey rekao je da će SAD osigurati da američka vojna oprema bude spremna za tursku vojsku. Američki ambasador u Turskoj David Satterfield na istom događanju kazao je da Washington razmatra zahtjev za protivzračnu odbranu.

Američka podrška dolazi u vrijeme pojačanja sukoba u sirijskoj pokrajini Idlib, udaljenoj nekoliko desetaka kilometara od turske granice, u kojoj se Ankara i pobunjenici koje podržava bore protiv sirijske vojske, iza koje stoji Rusija. U posljednjih nekoliko mjeseci iz regije je izbjeglo gotovo milion ljudi.

“Spremni smo poslati – to je spomenuo i predsjednik Trump – municiju”, istakao je Jeffrey, dodavši da su mu turske kolege naglasile i potrebu humanitarne pomoći. 

“Turska je saveznica u NATO-u. Imamo vrlo, vrlo veliki inozemni vojni prodajni program, a velik dio turske vojske koristi američku opremu”, rekao je Jeffrey.

“Osigurat ćemo da je ta oprema spremna, a, kao partner u NATO-u, dijelit ćemo obavještajne informacije i osigurati da oni tamo imaju što im je potrebno.”

Oboren sirijski avion

Turska je u utorak u Idlibu oborila avion sirijske vlade i gotovo se direktno sukobila s Rusijom u vezi s tim posljednjim uporištem u Siriji u kojem kontrolu još drže pobunjenici.

Ankara je zatražila korištenje američkih raketa zemlja-zrak Patriot iako se prošle godine odlučila za kupovinu ruskog sistema S-400, što je razljutilo Washington.

Satterfield je u utorak rekao da Washington razmatra zahtjev u kontekstu kupovine sistema S-400, a da nije objasnio šta to znači.

SAD je u utorak odvojeno objavio da će poslati 108 miliona dolara humanitarne pomoći stanovnicima Sirije. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak će se sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Njihove delegacije već sedmicu bezuspješno pokušavaju dogovoriti primirje. 

Jeffrey je rusku politiku u Idlibu proglasio “potpuno zlom”, tvrdeći da joj je fokus na “napadanju i teroriziranju civila”. 

Izvor: Agencije