SAD šalje 750 vojnika u Irak nakon napada na Ambasadu

Sjedinjene Američke Države objavile su kako šalju dodatnu vojsku na Bliski istok, nakon što su demonstranti napali objekat američke ambasade u Bagdadu, izazivajući požare uz uzvikivanje: “Smrt Americi!”.

Bijesni zbog američkih zračnih napada na baze jedne šiitske oružane grupe u nedjelju, stotine muškaraca prošlo je kroz sigurnosne tačke u dobro čuvanoj Zelenoj zoni u utorak, zahtijevajući da američke trupe napuste Irak.

U međuvremenu, sigurnosne snage američke ambasade u Bagdadu kratko su jutros ispalili suzavac da rastjeraju stotine proiranskih demonstranata koji su palili američke zastave, javlja fotograf agencije France Presse.

Poslije jučerašnjeg napada na Ambasadu koji je trajao više sati stotine ljudi najavilo je da će ostati na protestu blizu Ambasade. Oni traže odlazak Amerikanaca poslije zračnih napada u kojima je poginulo 25 pripadnika proiranske iračke paravojne grupe.

Sinoć su demonstranti postavili pedesetak šatora blizu Ambasade.

Odgovrajući na napad, američki predsjednik Donald Trump je preko Twittera poručio kako Teheran smatra “u potpunosti odgovornim” za incident, te je rekao kako će demonstranti “snositi potpunu odgovornost”.

“Takođe, očekujemo da Irak svojim snagama brani Ambasadu, tako su i obaviješteni!”.

Trump ne želi rat s Iranom

Kasnije je Trump u drugom saopštenju poručio kako će Teheran “platiti veoma veliku cijenu” nakon napada, ali kada kasnije tokom dana upitan od prerastanju tenzija u rat sa Iranom, Trump je poručio novinarima: “Želim li rat? Ne. Želim mir. Volim mir. I Iran bi trebao željeti mir više od ikog. Tako da ne vidim da će se to desiti.”

Šef američkog State Departmenta Mike Pompeo rekao je kako su napad “orkestrovali teroristi”, od kojih je jedan poznat kao Abu Mahdi al-Muhandis.

Al-Muhandis identifikovan je kao drugi čovjek grupe Hashd al-Shaabija, koju podržava Teheran, paravojne grupe pod koju spada i Kataib Hezbollah, grupa koja je pogođena u američkom zračnom napadu.

Američki ministar odbrane Mark Esper je ranije u saopštenju rekao da će SAD odmah na Bliski istok poslati oko 750 vojnika kao odgovor na nasilne proteste ispred američke ambasade u Bagdadu.

Esper je u saopštenju naveo da je odobrio slanje pešadijskog bataljona 82. vazduhoplovne divizije iz redova Snaga za trenutni odgovor (IRF).

Američke trupe u Iraku

On je precizirao da će dodatne trupe is redova IRF biti angažovane u narednim danima, prenio je Reuters.

Objava Američkih marinaca na društvenim mrežama otkriva kako su njihove trupe iz Kuvajta poslane u Irak.

Ovo je dodatnih 750 vojnika na postojeće američke snage od 14.000 vojnika koji su poslani u zaljevsko područje od maja, kao odgovor na zabrinutost Iranom i napade na naftne tankere.

U ovom trenutku, SAD ima oko 5.200 vojnika u Iraku, uglavnom zaduženih za obuku iračke vojske i pomaganje u borbi protiv grupe ISIL.

Izvor: Al Jazeera i agencije