SAD razmatra slanje oružja za kontraofanzivu protiv ISIL-a

Bijela kuća opisala je gubitak Ramadija kao veliko nazadovanje u borbi protiv ISIL-a (AP)

Američki predsjednik Barack Obama razmatra bržu obuku i dostavljanje oružja iračkim plemenima, u sklopu planirane kontraofanzive protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Ramadiju, rekao je američki zvaničnik.

“Mi razmatramo kako najbolje podržati lokalne kopnene snage u Anbaru, uključujući ubrzanje obuke, opremanje lokalnih plemena i podržavanje operacije pod vodstvom Iraka za preuzimanje Ramadija“, kazao je glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti Alistair Baskey.

Sve je ovo u cilju preuzimanja iračkog grada Ramadija od boraca ISIL-a, kazali su američki zvaničnici.

Nazadovanje u borbi

Iračka vojska i savezničke milicije trenutno su okupljene oko Ramadija, u namjeri da u brzoj akciji preuzmu grad od ISIL-a.

Ujedinjeni narodi su objavili da je najmanje 25.000 ljudi pobjeglo iz grada uoči očekivane bitke.

Bijela kuća opisala je gubitak Ramadija kao veliko nazadovanje u borbi protiv ISIL-a, ali su odbacili tvrdnju da je rat izgubljen.

”Hoćemo li paliti svoju kosu svaki put kada nazadujemo u kampanji?”, upitao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

”Ne provodi se službena revizija strategije”, kazao je Baskey, ukazujući na to da se preispituje brzina, a ne vrsta podrške sunitskim plemenima.

Očekuje se detaljnije saopćenje u narednim danima, prenosi AFP.

Obama je u više navrata odbacio mogućnost slanja velikog broja američkih vojnika natrag na iračko ratište nakon devet godina rata koji se zakleo da će okončati.

Umjesto toga, obećao je da će iz zraka podržavati iračku vojsku u napadima na ISIL.

Također, data je podrška različitim iračkim milicijama koje su se pokazale učinkovitijim u borbama od iračke vojske ili policije.

I Washington i Bagdad strahuju da bi oružje, koje će doći u ruke kurdskih Pešmerga, boraca na sjeveru, kasnije bi moglo biti korišteno u borbi za nezavisnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije