SAD protjerao kubanske diplomate

Kuba negira odgovornost za incidente (Reuters)

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je protjerala dvojicu kubanskih diplomata nakon što je veći broj članova osoblja Ambasade SAD-a morao napustiti Havanu zbog misterioznih medicinskih simptoma, koji su prvi put objelodanjeni prošle godine, saopćio je State Department.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert kazala je da su američke vlasti o ovoj odluci obavijestile kubanske diplomate 23. maja.

Associated Press (AP) je izvijestio da su američki diplomati pretrpjeli ozbiljan gubitak sluha povezan sa tajnim zvučnim uređajem.

“Prvi put smo čuli za ove incidente krajem 2016”, rekla je Nauert, ali nije navela broj Amerikanaca koji imaju ove simptome.

“Neki od članova osoblja američke vlade koji su radili u našoj Ambasadi u Havani… prijavili su neke incidente koji su izazvali niz simptoma. Posljedica toga je da smo zatražili od dvojice Kubanaca da napuste SAD i oni su to učinili”.

Zaštita diplomata

U zasebnom izvještaju AP-a citiran je neimenovani američki zvaničnik koji je kazao da su simptomi nekih od diplomata toliko ozbiljni da su morali ranije prekinuti svoj mandat i vratiti se u SAD.

“Zatražili smo odlazak kubanskih diplomata kao recipročne mjere je se zbog ovih incidenata smanjio obim zadataka američkog osoblja”, kazala je Nauert.

“Prema Bečkoj konvenciji, Kuba ima obavezu da poduzme mjere da zaštiti diplomate”.

Nakon višemjesečne istrage, američki zvaničnici su zaključili da su diplomati bili izloženi naprednom uređaju koji djeluje izvan raspona zvukova koji se mogu čuti, a koji je postavljen unutar ili izvan njihovih rezidencija.

Nije trenutno poznato da li je uređaj oružje koje se koristilo u smišljenom napadu ili ima neku drugu svrhu, prenosi AP.

Nauert je kazala da još nema definitivnog objašnjenja za incidente, ali je naglasila da ih istražitelji smatraju “veoma ozbiljnim”, što pokazuje i protjerivanje kubanskih diplomata.

Kuba negira odgovornost

Kubanska vlada potvrdila je protjerivanja, ali je negirala navodne incidente u Havani.

“Kuba nikad nije, niti bi, dozvolila da kubanska teritorija bude iskorištena za bilo kakvu akciju protiv akreditiranih diplomata ili njihovih porodica”, navelo je Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

Također je navedeno da se protive protjerivanju zvaničnika te zemlje, dok se istovremeno pozivaju vlasti SAD-a da zajednički rade kako bi se razjasnili detalji ovih incidenata.

Odnosi između SAD-a i Kube su obnovljeni 2015, nakon pola stoljeća prekida, a veze su uspostavili tadašnji američki predsjednik Barack Obama i njegov kubanski kolega Raul Castro.

Međutim, novi američki predsjednik Donald Trump u junu je najavio strožija pravila za Amerikance koji putuju na Kubu, zabranio veze sa turističkim kompanijama kojim upravlja vojska i potvrdio postojeći američki trgovinski embargo.

Izvor: Agencije