SAD: Pregovori u zastoju, prijeti nova blokada

Službenici, SAD, Blokada
Za sada je na snazi dogovor o trosedmičnom finansiranju federalnih agencija, kako bi se liderima u Kongresu dalo vrijeme da riješe spor (EPA)

Pregovori republikanaca i demokrata u američkom Kongresu o pitanjima pogranične sigurnosti da bi se spriječila nova blokada savezne Vlade, u zastoju su zbog neslaganja u vezi politike pritvaranja ilegalnih imigranata, priopćio je republikanski senator.

“Pregovori su trenutačno u zastoju”, rekao je za Fox News republikanski senator Richard Shelby u nedjelju, izrazivši nadu da će se “pregovarači ubrzo vratiti za stol”, prenosi Tanjug.

Napori američkog Kongresa da se razriješi spor u vezi financiranja pogranične sigurnosti pojačani su u petak, a zašli su i u vikend, budući da kongresni odbor nastoji da se do ponedjeljka postigne dogovor, prenio je Reuters.

Mogućnost nove blokade

Vršitelj dužnosti Trumpovog šefa kabineta Mick Mulvaney nije u izjavi za NBC isključio mogućnost nove blokade savezne Vlade.

Demokratski senator Jon Tester pokušao je umanjiti značaj zastoja, rekavši da su ovdje u pitanju pregovori i da “pregovori rijetko idu glatko”.

Tester je izrazio nadu da je moguće postići sporazum.

Shelby smatra da su 50-50 šanse da se dogovor postigne do ponedjeljka.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Reuters navodi kako još nije zakazan nastavak razgovora.

Trosedmično financiranje

Skupina od 17 članova Kongresa su se nadali da će sporazum postići do ponedjeljka kako bi taj prijedlog bio usvojen u Predstavničkom domu i Senatu, a američki predsednik Donald Trump ga potpisao prije isticanja privremenog financiranja Vlade u petak, 15. veljače.

Trump je 25. siječnja pristao okončati najdužu djelomičnu blokadu rada savezne Vlade, koja je trajala 35 dana, iako nije dobio 5,7 milijardi dolara koje je tražio od Kongresa za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Umjesto toga, postignut je dogovor o trotjednom financiranju saveznih agencija, kako bi se liderima u Kongresu dalo vrijeme da riješe spor što se tiče sigurnosti na granici.

Izvor: Agencije