Oglasi

SAD poziva Kinu da poštuje autonomiju Hong Konga

Kategorički odbacujemo lažne optužbe prema kojima strane snage stoje iza protesta, poručuje State Department.
State Department je prvi put uputio jasno i precizno upozorenje kineskim vlastimaEPA

Sjedinjene Američke Države su jako zabrinute zbog vojnih kretanja na granici s Hong Kongom i pozivaju Kinu na poštivanje "visokog stupnja autonomije" bivše britanske kolonije, naveo je američki State Department.

"Oštro osuđujemo nasilje i zahtijevamo od strana da dokažu suzdržanost, ali ostajemo odlučni u podršci slobodi izražavanja i slobodi mirnih okupljanja u Hong Kongu. Kategorički odbacujemo lažne optužbe prema kojima strane snage stoje iza prosvjeda", rekao je glasnogovornik američke diplomacije, prenosi AFP.

Američki predsjednik Donald Trump je potvrdio u utorak, na temelju informacija američkih obavještajnih službi, da se kineska vojska raspoređuje na granici s poluautonomnom regijom, kao što se vidi na videosnimkama koje su objavili službeni kineski mediji.

Jasno i precizno upozorenje

Kineski državni medij Global Times izvijestio je ovaj tjedan kako se kineska policija okupila u gradu Shenzhenu, koji se nalazi u susjedstvu Hong Konga.

State Department je tim povodom prvi put uputio jasno i precizno upozorenje kineskim vlastima.

"Sjedinjene Američke Države oštro opominju Peking da poštuje svoje obveze iz zajedničke kinesko-britanske deklaracije kako bi omogućile Hong Kongu visoki stupanj autonomije", inzistirao je glasnogovornik.

Upućivanje na "visoki stupanj autonomije" i temeljni tekst spominju se tri puta u američkoj izjavi.

'Jedna zemlja, dva sistema'

Kinesko-britanska deklaracija iz 1984. regulirala je vraćanje Hong Konga Kini 1997. ali pod načelom "jedne zemlje, dva sustava", a taj posebni status trebao bi ostati na snazi 50 godina. On nalaže da regija uživa visoki stupanj autonomije, osim u pitanjima vanjskih poslova i obrane, a ima svoj sudski, zakonodavni i izvršni sustav.

State Department je dodao da "podržava Kinu i sve strane u Hong Kongu u traženju rješenja koje poštuje slobode stanovnika Hong Konga i visoki stupanj autonomije Hong Konga".

"Prosvjedi u tijeku u Hong Kongu održavaju osjećaj stanovnika i njihove duboke i legitimne zabrinutosti zbog erozije autonomije Hong Konga", zaključuje State Department.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.