Oglasi

SAD povlači hiljade vojnika iz Iraka

U Iraku se trenutno nalazi 5.200 američkih vojnika, u sklopu borbe protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.
SAD i Irak objavili su u junu da namjeravaju smanjiti broj američkih vojnika u zemlji u mjesecima koji dolazeEPA

Američka vojska objavila je u srijedu da će ovaj mjesec smanjiti vojnu prisutnost u Iraku sa 5.200 na 3.000 vojnika, što se već dugo očekivalo.

Reuters je prošli mjesec objavio kako se očekuje da SAD smanji broj vojnika u Iraku za gotovo trećinu, prenosi Hina.

SAD ima u Iraku gotovo 5.200 vojnika radi borbe protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Dužnosnici u međunarodnoj koaliciji u toj zemlji kažu da su iračke snage sada uglavnom mogu same nositi s ostacima ISIL-a.

"Nastavljamo jačati programe razvoja kapaciteta naših partnera koji osnažuju iračke snage i omogućuju nam da smanjimo svoj otisak u Iraku”, rekao je marinski general Frank McKenzie, zapovjednik američke centralne komande, tokom posjete Iraku.

'Okončati beskrajne ratove'

Visoki dužnosnik američke administracije najavio je u utorak da će predsjednik Donald Trump objaviti odluku o smanjenju broja američkih vojnika.

SAD i Irak objavili su u junu da namjeravaju smanjiti broj američkih vojnika u zemlji u mjesecima koji dolaze, bez planova da SAD zadrži stalne baze ili stalnu vojnu prisutnost ondje.

Godine 2016. Trump je u kampanji isticao da će okončati američke "beskrajne ratove", ali američki vojnici i dalje su raspoređeni u zemljama kao što su Afganistan, Irak i Sirija, premda u manjem broju.

Prošli mjesec, tokom sastanka s iračkim premijerom, Trump je ponovno obećao da će povući američke vojnike iz Iraka.

Irački parlament izglasao je ranije ove godine da strani vojnici trebaju napustiti zemlju i američki i drugi koalicijski vojnici postepeno se povlače.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.