SAD: Porast broja napada

Američki State Department objavio je “izvještaj o borbi protiv terorizma”, u kojem se navodi da je grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) jedan od glavnih razloga porasta broja napada i žrtava u svijetu.

SAD navodi da je 2014. bila izuzetno nasilna godina, te da je broj napada znatno povećan.

“Broj terorističkih napada u 2014. porastao je za 35, a ukupan broj žrtava za 81 posto u odnosu na 2013. godinu, uglavnom zbog dešavanja u Iraku, Afganistanu i Nigeriji”, ističe Tina Kaidonow, američka koordinatorica za kontraterorizam

Kad je ISIL sredinom prošle godine zauzeo istočnu Siriju i sjeverni Irak, privukao je veliku pažnju svjetske javnosti.

Formiranje zračnih snaga

Kao odgovor, Obamina administracija formirala je multinacionalne zračne snage.

U Nigeriji, Boko Haram je nastavio napade na državne institucije i civile. Najpoznatiji slučaj je otmica nekoliko stotina djevojaka u gradu Chiboku, koje još nisu pronađene.

Spomenutim grupama uvedene su ekonomske sankcije i zabrane kretanja. Ali mnogo veći problem su takozvani “usamljeni vukovi”.

Napadi u Ottawi i Quebecu, te talačka kriza u Sydneyu, neki su od poznatijih incidenata iz protekle godine.

Umiješanost SAD-a

Iz vlade poručuju da cifre ne govore cijelu priču. Pojedini kritičari se zbog toga pitaju da li SAD pogoršava situaciju samim prisustvom u tim zemljama. Jedan analitičar kaže da Amerikanci moraju balansirati.

“Ističemo ideju da Amerikanci moraju biti angažirani, ali isto tako i razumjeti da oni ne drže ključ rješenja problema u rukama. Drugi drže ključ, a mi se trebamo uključiti i pomoći im da sami dođu do rješenja. To je nešto što ne razumiju svi u potpunosti”,  navodi  Robert Grenier, bivši zvaničnik CIA-e.

“Američki zvaničnici kažu da je model koji su osmislili za borbu protiv ISIL-a učinkovit i da se može primijeniti na druge grupe. Ali govore i da im je potrebno mnogo vremena da neutraliziraju ove prijetnje i priznaju da je neke od njih nemoguće eliminirati zauvijek”, izvještava Rosiland Jordan, reporterka Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera