Oglasi

SAD ponovo smanjuje broj izbjeglica koje će primiti

Slijedeće godine će u SAD moći ući do 30.000 izbjeglica - najniža gornja granica otkako je program započet 1980. 
Slijedeće godine će u SAD moći da uđe do 30.000 izbjeglica, 15.000 manje nego ove godineEPA

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo rekao je da će SAD drugu godinu za redom smanjiti broj izbjeglica koje će primiti, ali da su i dalje posvećene pružanju utočišta ljudima koji bježe iz ratnih zona, prenosi Beta.

Slijedeće godine će u SAD moći ući do 30.000 izbjeglica, 15.000 manje nego ove godine. To će biti najniža gornja granica otkako je program započet 1980. 

Pompeo: 'Najvelikodušnija nacija na svijetu'

Pompeo je, u pokušaju da odvrati kritike, rekao da će SAD obraditi više od 280.000 zahtjeva za azil, pored više od 800.000 tražilaca azila koji su već u SAD i čekaju na odluku.

"Te velike cifre nastavljaju dugu tradiciju SAD-a kao najvelikodušnije nacije na svijetu kada se radi o imigraciji i pomoći onima kojima je zaštita potrebna", naveo je Pompeo. 

Snižavanje broja izbjeglica je ipak izazvalo oštre kritike demokrata.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.