SAD: Pjongjang koristio hemijsko oružje

Stručnjaci navode da je smrt Kim Jong-nama jedini potvrđen slučaj sjevernokorejskog korištenja hemijskog oružja (EPA)

Sjedinjene Američke Države su utvrdile da je Sjeverna Koreja koristila hemijsko oružje, čime su ukazale na prošlogodišnje ubistvo polubrata sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

State Department nije ponudio objašnjenje za tu objavu, više od godinu dana otkako je Kim Jong-nam ubijen na međunarodnom aerodromu u Maleziji u napadu koji je, prema istrazi, izveden nervnim gasom VX.

Označavanje neke zemlje kao one koja koristi hemijsko oružje, donosi smanjenje američke finansijske i vojne pomoći, čemu je Pjongjang već izložen pošto je pod teškim sankcijama SAD-a.

Odluka o Sjevernoj Koreji stupa na snagu u ponedjeljak, prenosi Beta.

Američki državni sekretar Rex Tillerson u januaru je govorio o sjevernokorejskoj upotrebi hemijskog oružja i rekao da Sjedinjene Američke Države “znaju da su ga Sjevernokorejci koristili”.

Pentagon smatra da Sjeverna Koreja vjerovatno odavno ima program razvoja hemijskog oružja i vjerovatno posjeduje zalihe takvog oružja koje može biti u artiljerijskim granatama i balističkim raketama.

Potvrđeni slučaj

Stručnjaci navode da je smrt Kim Jong-nama 13. februara 2017. godine jedini potvrđen slučaj sjevernokorejskog korištenja hemijskog oružja.

Oni koji su pobjegli iz Sjeverne Koreje tvrde da Pjongjang koristi takvo oružje protiv zatvorenika i invalida.

Vjeruje se da je Sjeverna Koreja dala Siriji i Libiji opremu i tehnologiju za hemijsko oružje, dok agencija AP iz izvještaja Ujedinjenih naroda o tome prenosi i da sjevernokorejski tehničari rade na hemijskom oružju i raketnim objektima na Bliskom istoku.

Misija Sjeverne Koreje u UN-u je u četvrtak porekla da sarađuje sa Sirijom na hemijskom oružju.

Izvor: Agencije