SAD osporava pravo Kine na lokacije u Južnom kineskom moru

Pompeo je naveo da Kina nema pravni osnov za svoje ambicije u Južnom kneskom moru (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo osporio je danas pravo Kine na lokacije u Južnom kineskom moru, dok je Peking kritikovao njegovu izjavu navodeći da ona podiže tenzije u regionu, prenosi Tanjug.

Pompeo je u saopštenju naveo da Kina nema pravni osnov za svoje ambicije u Južnom kineskom moru i ocijenio da ta zemlja godinama koristi prijetnje protiv ostalih država Jugoistočne Azije, prenosi Reuters.

“Jasno stavljamo do znanja da su aspiracije Kine prema resursima u Južnom kineskom moru nezakonite, kao što je nezakonita i njihova kampanja nasilne kontrole tih lokacija”, rekao je Pompeo i poručio da svijet neće dozvoliti Pekingu da tretira Južno kinesko more kao svoje pomorsko carstvo.

Peking je Pompeove optužbe ocijenio kao “potpuno neopravdane”, ističući da SAD ne poštuje napore Kine i zemalja ASEAN-a za mir i stabilnost u toj oblasti.

Mnoge zemlje polažu pravo na grebene

Kineska ambasada u Washingtonu pozvala je SAD da ne zauzima strane po pitanju teritorijalnog suvereniteta i poštuje napore regionalnih zemalja za mirom i stabilnošću u oblasti Južnog kineskog mora.

Kina polaže pravo na pojedina ostrva u Južnom kineskom moru koja su predmet spora sa drugim državama regiona, čemu se SAD protivi, pa su česti incidenti između ratnih bordova dvije zemlje u tom regionu.

Filipini, Vijetnam, Malezija, Brunej i Tajvan takođe tvrde da neki od stotina grebena i malih ostrva u Južnom kineskom moru pripadaju njima, ali je od 2014. godine Peking pojačao tvrdnje da polaže pravo nad gotovo svim ostrvima, betonirajući grebene za izgradnju vojnih aerodroma opremljenih radarima, projektilima i avionima.

Izvor: Agencije