SAD optužuje sirijske snage za novu upotrebu hemijskog oružja

Rusija je najbliži saveznik Sirije i ranije je blokirala pokušaje da se istraže sumnje u korištenje hemijskog oružja (Bijeli šljemovi)

Sjedinjene Američke Države optužile su Vladu Sirije za korištenje hemijskog oružja protiv svog naroda.

Glasnogovornica State Departmetna Heather Nauert rekla je da su izvještaji o korištenju hlora nad civilima u Istočnoj Ghouti “veoma zabrinjavajući”.

“Rusija pravi pogrešan izbor ne koristeći svoj jedinstven utjecaj. Nesavjesno je dozvoliti sirijskom režimu da koristi hemijsko oružje protiv vlastitog naroda. Tražit ćemo odgovornost”, napisala je na Twitteru.

Rusija je najbliži saveznik Sirije i ranije je blokirala pokušaje da se istraže sumnje u korištenje hemijskog oružja. 

Nauertine optužbe dolaze nakon sumnje u hemijski napad u Istočnoj Ghouti, predgrađu Damaska koje je pod kontrolom pobunjenika. 

Spasioci volonteri iz organizacije Bijeli šljemovi objavili su fotografije navodnog napada na Twitteru.

“Tri civila su ubijena i mnogi ranjeni, uključujući slučajeve gušenja kod djece, žena i volontera Civilne odbrane! Dvadeset i osam zračnih napada, 70 raketa zemlja-zemlja, neke od njih napunjene hlorom, i 200 granata ciljali su mjesta u Istočnoj Ghouti danas”, navodi se.  

Nije jasno jesu li navedena tri civila preminula od gušenja. Grupa tvrdi da je volonter Bilal Bayram među žrtvama koje su se “ugušile u napadu hlorom”. Nekoliko djece također je povrijeđeno, navodi se. 

Upotreba hemijskog oružja rijetka od Prvog svjetskog rata

Istočna Ghouta posljednje je preostalo utočište pobunjenika u blizini Damaska i pod opsadom je snaga Vlade od 2013. godine.

Vjeruje se da 400.000 ljudi još živi na tom području, gdje nedostaje hrane i medicinskih potrepština.

Rusija je u Beču nedavno ispregovarala prekid vatre u Istočnoj Ghouti, međutim, kad je počelo u januaru, trajalo je samo nekoliko sati. 

“Rat u Siriji nije u vrhu vijesti proteklih sedmica, ali u četvrtak je Trumpova administracija iznijela neke komentare i zabrinutost”, izvještava iz Washingtona Rosalind Jordan. 

“Novinarima je rečeno da američke vlasti vjeruju da Vlada Sirije još posjeduje hemijsko oružje”, dodala je Jordan. 

Iako je upotreba hemijskih i bioloških agenata rijetka od Prvog svjetskog rata, proteklih godina Vlada Sirije i grupa Islamska država Irak i Levant optuženi su da su koristili takvo oružje. 

Izvor: Al Jazeera