SAD optužuje Iran za podršku terorizmu

Za terorizam je optužen i libanski Hezbollah, posebno u ratu u Siriji (AP)

Sjedinjene Države su u petak ujutro optužile Iran da podupire međunarodni “terorizam” na razini koja nije viđena decenijama, pokazuje godišnji izvještaj State Departmenta.

U tom iscrpnom izvještaju o svjetskom terorizmu, koji je namijenjen Kongresu, a dat na uvid medijima, Ministarstvo vanjskih poslova ne odstupa od linije usvojene u ranijem izvještaju iz 2012. godine.

Zemlje koje se nalaze na crnoj listi Washingtona kao one koje podupiru terorizam i dalje su Iran, Sirija, Sudan i Kuba.

Tokom 2012. došlo je do jačanja državne podrške terorizmu u Iranu, kaže SAD, ukazujući na Hezbollah, povezan s Iranom, posebno u ratu u Siriji.

Poraz Al-Kaide

“Iranska teroristička aktivnost i aktivnost Hezbollaha došli su do razine koja nije zabilježena od 1990, s atentatima koji su se pripremali u jugoistočnoj Aziji, Evropi i Africi”, kaže State Department, navodeći atentat u Bugarskoj u julu prošle godine, koji se pripisuje Hezbollahu, kao i planove na Kipru i Tajlandu.

Kao i u izvještaju za 2011, State Department ocjenjuje da je srž Al-Kaide “na putu prema prema porazu”, zahvaljujući smrti Osame bin Ladena, ubijenog u američkom napadu u Pakistanu u maju 2011. i u akcijama bespilotnih letjelica na granici Pakistana i Afganistana.

Kuba se, također, još nalazi na američkoj crnoj listi. Iako su se u SAD-u vodile rasprave o tome treba li ostaviti Kubu na tom popisu, Washington je optužuje da je utočište kolumbijskim pobunjenicima, baskijskim militantima i američkim prebjezima.

Ove dvije zemlje nemaju službene diplomatske odnose.

Sjeverna Koreja je prije nekoliko godina skinuta s crne liste, a slična je mjera predviđena i za Sudan, ali Kartum još daje utočište “terorističkim grupama pod utjecajem Al-Kaide”.

Izvor: Agencije