SAD optužio Kineze za špijunažu na internetu

Kina tvrdi da su optužbe izmišljene (AP)

Zvanični Washington podigao je optužnice protiv pet kineskih vojnih zvaničnika za špijunažu na internetu, jer su navodno izvršili hakerski napad na američke kompanije da bi se domogli poslovnih tajni, rečeno je iz Ministarstva pravde.

Američko Ministarstvo pravde navodi da su hakeri ciljali na američke kompanije iz oblasti nuklearne energije, metalne proizvodnje i solarnih proizvoda da bi se domogli podataka koje bi bile korisne njihovoj konkurenciji u Kini.

To su prve optužbe ovog tipa koje je SAD podnio protiv zvaničnika druge države.

Kina je opovrgla optužbe, rekavši da su “izmišljene”. Iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova rečeno je da je već upućen protest protiv te optužbe i da su apelovali na SAD da “smjesta ispravi grešku”.

Dodali su da bi “takozvano krivično gonjenje” narušilo odnose Kine i SAD-a, kako je izvijestio Reuters.

Podaci WikiLeaksa

Američki državni tužilac Eric Holder je naveo da je riječ o hakerskom napadu na kompanije Alcoa World Alumina, Westinghouse Electric Company, Allegheny Technologies, US Steel Corporation, United Steelworkers Union i SolarWorld.

“To je taktika koju Vlada SAD-a kategorički osuđuje”, rekao je Holder. “Naša ekonomska sigurnost i sposobnost da budemo konkurentni na globalnom tržištu direktno su povezani sa nacionalnom sigurnošću.”

Zvaničnici su naveli i druge kompanije koje su se našle na meti hakera – United Steel i USW.

Američki zvaničnici su odavno zabrinuti za hakerske napade iz inostranstva, posebno iz Kine. U povjerljivim telegramima State Departmenta do kojih je došao WikiLeaks stoji da su značajniji proboji u sistem došli iz Kine, izvijestio je Reuters 2011. godine.

Ovakve optužbe su simbolične, ali takav potez će onemogućiti optuženima da putuju u Sjedinjene Američke Države ili druge države koje imaju sporazum o izručenju sa SAD-om.

Američki predsjednik Barack Obama je u septembru prošle godine na samitu u Sankt Peterburgu razgovarao o pitanjima sigurnosti na internetu sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Izvor: Agencije