SAD optužio Izrael za laž u vezi iranskog nuklearnog programa

Barack Obama odbija se susresti u martu s Benjaminom Netanyahuom (EPA)

Sjedinjene Američke Države optužile su u srijedu Izrael da je objavljivao netačne informacije o nuklearnim pregovorima s Iranom, čime su pojačane tenzije u vezi tog pitanja uoči sporne martovske posjete izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Washingtonu.

Glasnogovornik predsjednika Baracaka Obame optužio je Izrael da pogrešno prikazuje stav SAD-a u vezi nuklearnih pregovora.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je kritizirao “nastavak prakse pažljivog biranja posebno odabranih dijelova informacija te njihovog korištenja van konteksta kako bi se pogrešno predstavio stav SAD-a o pregovorima”.

Javno kritiziranje saveznika 

“Nema sumnje da su bile netačne neke stvari koje su Izraelci kazali pri opisu našeg stava u vezi pregovora”, rekao je Earnest na konferenciji za novinare. “Uopće nema sumnje.”

Bijela kuća i State Department su javno kritizirali svog dugogodišnjeg saveznika u trenutku kada su pregovori između SAD-a, Rusije, Kine, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Irana došli u ključnu fazu, a osnovni okvir sporazuma bi trebao gotov do kraja marta.

Ova kritika je također uslijedila nakon raskola koji je nastao kada su republikanci bez obavještavanja Bijele kuće i lidera demokrata pozvali Netanyahua da se obrati zajedničkom skupu američkog Kongresa trećeg marta.

Obama, koji ima hladan odnos s Netanyahuom, odbio se susresti s izraelskim premijerom, kazavši da je američki protokol da se ne susreće sa svjetskim liderima uoči njihovih parlamentarnih izbora, koji će biti održani u Izraelu 17. marta.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki je u obraćanju novinarima u srijedu optužila Izrael za “selektivno objavljivanje informacija”, ali je odbila kazati koje su informacije bile “posebno probrane”.

Bez rasprave u javnosti

“Mislim da se sa sigurnošću može reći da sve ono što čujete od izraelske Vlade nije tačan prikaz detalja pregovora”, rekla je Psaki.

Earnest nije htio pojasniti detalje američko-izraelskih konsultacija o iranskim nuklearnim pregovorima.

“Ipak, mislim da je pošteno reći da su Sjedinjene Države svjesne potrebe da se ne raspravlja u javnosti te da je nužno da informacije o kojim se razgovaralo za pregovaračkim stolom ne budu izvađene iz konteksta i javno objavljene na način koji iskrivljuje sliku o pregovaračkom stavu SAD-a i naših saveznika”, rekao je on.

Izvor: Agencije