SAD okupio lidere zemalja ASEAN-a

Američki predsjednik Barack Obama domaćin je sastanka lidera zemalja jugoistočne Azije, prvi put na američkom tlu.

Naglašava da se, otkako je on u Bijeloj kući, trgovinska razmjena između zemalja jugoistočne Azije povećala za 55 posto. Samit, međutim, prate kontroverze i protesti.

Predsjednik Obama dočekao je lidere ASEANA u luksuznom golf-resortu u kalifornijskoj pustinji.

Bijela kuća samit opisuje kao neformalno i opušteno okupljanje, ali s jakom simbolikom. Za Obaminu administraciju Azija je prioritet.

“Ekonomski rast, sigurnost, mirno rješavanje sporova, te poštivanje međunarodnih normi i ljudskih prava razlozi su našeg okupljanja”, ističe američki predsjednik.

Okupljanje demonstranata

Obama želi osnažiti ekonomske i sigurnosne veze, ali i potvrditi američki utjecaj u jugoistočnoj Aziji, pogotovo u svijetlu sve češćeg kineskog pokazivanja vojnih i finansijskih mišića.

Međutim, dok se američki predsjednik družio s gostima poput sultana Bruneja Hassana Bolkiaha ili kambodžanskog lidera HUN Sena, gotovo hiljadu demonstranata okupilo se pod vrelim pustinjskim suncem.

“Doveli ste grupu diktatora u južnu Kaliforniju. Oni ubijaju i ugnjetavaju vlastite narode. To mora prestati”, kaže Bona Chhith, aktivist Američko-kambodžanske alijanse.

Tvrde da se kambodžanski Hun Sen već 30 godina održava na vlasti namještajući izbore.

“Hun Sen je diktator. Nijedne izbore nije legalno dobio. Služi se prijetnjama, te kupovinom i krađom glasova”, tvrdi Vatana Ney, demonstrant.

“Vlada u Laosu je korumpirana i ubija nedužne građane. Tu smo da to pokušamo zaustaviti”, kaže Mack Kahamphavong, demonstrant.

SAD odbacuje optužbe

Kažu da u Laosu nema demokratije, te da zemlju u željeznom stisku drži Komunistička partija.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava tvrde da su većina režima zemalja ASEANA nedemokratski i represivni.

“Problem je što samit takvim liderima daje legitimitet. Američka posvećenost zaštiti ljudskih prava zapravo je prazna priča. U praksi se pokazuje da je američka vlada bliska s azijskim režimima, a ne s azijskim narodima”, navodi John Stifton, direktor odjela za Aziju u Human Rights Watchu.

Američka ambasadorica u UN-u oštro odbacuje takve optužbe.

“Samo zato što u Aziji, ali i drugdje po svijetu, moramo razgovarati s vladama s kojima se ne slažemo, ne znači da im dajemo legitimitet”, kaže Susan Rice.

“Umjesto ljudskih prava, fokus je na ekonomskim vezama. Kako je Suzan Rice i primijetila – trgovinska razmjena između SAD-a i zemalja ASEANA teška je 250 milijardi dolara”, izvještava reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera