SAD negira početak povlačenja iz Afganistana

Hanafi: Amerikanci su nam rekli kako će polovina njihovih trupa napustiti Afganistan od početka februara do kraja aprila (AP)

Talibanski zvaničnik rekao je u srijedu kako su Sjedinjene Američke Države obećale povući polovinu svojih trupa iz Afganistana do kraja aprila, no iz američke vojske negiraju postojanje takvog vremenskog okvira.

Abdul Salam Hanafi, koji je govorio na marginama sastanka u Moskvi između talibana i istaknutih afganistanskih ličnosti, naveo je kako su američki zvaničnici rekli kako će povlačenje početi ovog mjeseca.

„Amerikanci su nam rekli kako će polovina njihovih trupa napustiti Afganistan od početka februara do kraja aprila“, rekao je on novinarima.

No, glasnogovornik Pentagona pukovnik Rob Manning govori kako vojska SAD-a nije dobila naredbe za početak povlačenja.

„Mirovni razgovori sa talibanima se nastavljaju, ali Ministarstvo odbrane nije dobilo direktivu za promjenu strukture snaga u Afganistanu“, istakao je on.

Nikad više baza za napade

Glasnogovornica američke vojske u Kabulu također je negirala skoro povlačenje trupa.

„Ako sve strane urade sve neophodno kako bi spriječili da Afganistan ponovo postane platforma za terorizam, mi smo spremni promijeniti strukturu prisutnih snaga kako uvjeti dozvole“, navela je ona za agenciju AFP.

Sher Mohammad Abbas Stanikzai, lider talibanske delegacije u Moskvi, također je imao suprotan stav Hanafiju, istakavši kako nikakav datum nije dogovoren.

Hanafi je kazao kako su se Washington i talibani dogovorili kako će sve strane trupe s vremenom otići i kako Afganistan nikad više neće biti baza za napade na SAD.

Izvor: Al Jazeera i agencije