Oglasi

SAD neće ukinuti vize za Hrvatsku ove godine

Hrvatska je ispunila ključni uslov, da ima manje od tri posto obijenih viza za ulaz u SAD.
Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Kipar jedine su članice Unije kojima SAD još nije ukinuo vizeDuško Jaramaz/PIXSELL

Hrvatska ima manje od tri posto odbijenih viza za SAD, ali one vjerovatno neće biti ukinute prije kraja 2020. godine, izjavio je u ponedjeljak američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst.

Hrvatska "službeno ima ispod tri posto odbijenih viza", rekao je on novinarima, potvrdivši da je Hrvatska ispunila taj ključni uslov za ulazak u bezvizni režim putovanja u SAD.

Dodao je da se još trebaju zadovoljiti neki tehnički uvjeti, a američke službe na terenu se uvjeriti u sve procedure u Hrvatskoj.

Ambasador kaže da je cijeli proces usporila pandemija korona virusa, ali je "jako uvjeren" da će se vize ukinuti uskoro.

Neriješeno diplomatsko pitanje

"Vjerovatno neće biti prije 31. decembra, no neće ni trebati dugo", kazao je Kohorst. 

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dvije zemlje.

Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduslove, a zadnji koji je Hrvatska trebala zadovoljiti je manje od tri posto odbijenih zahtjeva.

Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Kipar jedine su članice Evropske unijea kojima SAD još nije ukinuo vize.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.