SAD: Ne priznajemo zonu zračne obrane

SAD ranije pozvao Peking da odustane od primjene zone zračne identifikacije, jer to povećava opasnost od nesreća (AP)

Bijela kuća je ocijenila da je zona zračne obrane koju je Kina proglasila nad dijelovima Istočnog kineskog mora provokativna i u neskladu s postupanjem velikih sila, te ponovno pozvala Peking da je ne provodi.

“Mi, Sjedinjene Države, nju ne priznajemo i ne prihvaćamo i ona neće promijeniti način na koji Sjedinjene Države vode vojne operacije u regiji”, rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney, prenosi Hina.

Carney, međutim, ipak nije zatražio da Peking povuče svoju prošlomjesečnu objavu takozvane identifikacijske zone protuzračne obrane na području koje obuhvaća otoke oko kojih se spore Peking i Tokio.

Kineski je potez izazvao prosvjede SAD-a, Japana i Južne Koreje.

‘Kina povećala opasnost od nesreća’

Sjedinjene Države pozvale su prije nekoliko dana Peking da odustane od primjene zone zračne identifikacije proglašene u Istočnom kineskom moru, jer to može povećati opasnost od nesreća.

“Stajalište američke Vlade je da ne prihvaćamo zahtjeve Kine”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki.

Kina je 23. studenoga jednostrano uvela zonu zračne identifikacije na velikom dijelu Istočnog kineskog mora, između Južne Koreje i Tajvana, koja obuhvaća i otočiće Senkaku pod nadzorom Japana, no na koje Kina, također, polaže pravo i naziva ih Diaoyu.

Peking je odluku donio bez prethodnih konzultacija o zoni koja se kosi s onima što su ih proglasile druge zemlje, Japan i Južna Koreja, rekla je Psaki.

“Činjenica da je Kina izazvala zbrku i povećala opasnost od nesreća ukazuje na to da smo opravdano zabrinuti i da Kina treba odustati od postupka identifikacije”, poručila je Psaki.

Biden: Duboko smo zabrinuti

Američki potpredsjednik Joe Biden pozvao je u utorak u Tokiju Japan i Kinu da nađu načine za smanjivanje napetosti, koje je izazvalo kinesko proglašavanje zone protuzračne obrane nad spornim otocima i pritom je ponovio da je Washington “duboko zabrinut” zbog tog poteza.

Sjedinjene Države su vrlo jasno rekle da će poštovati obveze američko-japanskog sporazuma, koji traži da brane otoke koje Japan kontrolira i zove Senkaku, a Kina Diaoyu, ali ne bi željele biti uvučene u bilo kakav vojni sukob između dva azijska rivala.

“Taj je potez pojačao regionalne napetosti i rizik od incidenata i loših procjena”, rekao je Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

“To naglašava potrebu za mehanizmima kriznog upravljanja i učinkovitim kanalima komunikacije između Kine i Japana, kako bi se smanjio rizik od eskalacije”, kazao je.

“Potvrdili smo da se politika i mjere naših dviju zemalja, uključujući operacije (japanskih) obrambenih snaga i američkih snaga, neće promijeniti i da mi ćemo nastaviti tijesno surađivati”, rekao je Abe na tiskovnoj konferenciji.

Izvor: Agencije