SAD: Naziru se obrisi budžetskog sporazuma

Naziru se obrisi sporazuma za izbjegavanje prijeteće fiskalne litice u Sjedinjenim Američkim Državama, javila je novinska agencija AP.

Američki predsjednik Barack Obama poručio je kako je dogovor republikanaca i demokrata kojim bi izbjegla tzv. fiskalna litica “na vidiku, ali još nije postignut.“

Porezi na nekretnine

Agencija Reuters piše da bi se tim dogovorom povećao porez na prihode samaca veće od 400.000 dolara godišnje te na prihode parova koji premašuju 450.000 dolara godišnje.

Dogovor uključuje i produženje trajanja poreznih olakšica za obitelji čiji su prihodi manji od te granice, odnosno za oko 114 miliona kućanstava u SAD-u.

Porasli bi i porezi na nekretnine za pet posto ali samo za nekretnine vrijednije od deset miliona dolara, kao i porezi na nasljeđivanje imovine.

Zadržale bi se naknade za oko dva miliona nezaposlenih još godinu dana.

Povećali bi se i porezi na dividende za osam do devet posto.

Tim dogovorom osiguralo bi se povećanje budžetskih prihoda od 600 milijardi dolara tokom sljedećih deset godina.

„Ukoliko se dođe do dogovora, Amerikanci kažu da je to stanje po mjeri čovjeka“, javio je iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Predsjednik SAD-a Barack Obama je, javlja Puljić, natuknuo da bi rješenje oko poreza moglo biti trajno, te da za prosječne Amerikance znači mnogo.

Povoljne kamate

„No, nisu u pitanju samo porezi.  U pitanju su studentski krediti, povoljne kamate, da djeca mogu studirati,a da roditelji ne pate opreviše“, javio je naš reporter.

Obama se obratio američkoj javnosti objašnjavajući u kojem su stadiju pregovori. U dobrom raspoloženju, na Staru godinu – obećao je Amerikancima da niko neće kući dok se nekakav dogovor ne postigne.

Ovim sporazumom će, prema neimenovanim izvorima koji su upoznati sa budžetskim pregovorima u Kongresu u Washingtonu, porez za porodice koje zarađuju iznad 450.000 dolara godišnje biti povećan na 39,6 posto. 

Porez na nekretnine, čija je vrijednost iznad pet miliona dolara, biće povećan na 40 posto, dok će isplata naknade za nezaposlene biti produžena za još jednu godinu, prenio je AP.

Ostavljeni u vrtlogu

Još se čeka dogovor američkih demokrata i republikanaca ne bi li se izbjegla takozvana fiskalna litica. Od njih se očekuje da spriječe automatsko povećanje poreza i nađu rješenje za smanjenje budžetskih izdataka.

Bez sporazuma, Amerikanci bi bili ostavljeni u vrtlogu sa povećanim nametima.

Razlog je taj što je za 1. januar  predviđen automatski prestanak poreskih olakšica iz ere Georga Busha. Kao dodatni udar, već drugog januara planirano je smanjenje državne potrošnje.

Bez dogovora, strada ekonomija, mišljenje je predsjednika Baracka Obame. Neki od ishoda najgoreg scenarija koji podrazumeva nepostizanje dogovora su strožije oporezivanje nekretnina, ali i dobiti, pa i ličnih zarada, a bez dogovora, zaposleni moraju da izdvoje dodatni novac za socijalno osiguranje.

Strahuje se i od smanjenja od 109 milijardi dolara godišnje u budžetu sve do 2021.

Nada nije plan

Kao i obično, zao glas daleko se čuje… Neki čak strahuju da bi američka finansijska provalija mogla da povuče i druge svjetske igrače.

I dok gotovo svi učesnici dijaloga ponavljaju da se nadaju najboljem, neki posmatrači su mišljenja da nada nije plan.

Predsjednik Barack Obama za zastoj u pregovorima krivi opozicionu Republikansku stranku, za koju je rekao da joj najvažnije da zadrži poreske olakšice za bogate, prenosi Tanjug.

Izvor: Al Jazeera i agencije