Oglasi

SAD najveći proizvođač i prodavač oružja u svijetu

Iza SAD-a, koji je ostavrio ukupno 57 posto svih prodaja u svijetu, nalazi se Rusija koje je pretkla V. Britaniju.
Rusija je zauzela poziciju koju je do sada držala Velika Britanija, inače najveći proizvođač oružja u Zapadnoj EvropiEPA

Sjedinjene Američke Države ostaju ubjedljivo najveći proizvođač i prodavač oružja u svijetu, navodi se u najnovijem izvještaju Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

U izvještaju za 2017. godinu, precizira se da 42 američke kompanije ostvarile 226,6 milijardi dolara od prodaje oružja u vojne opreme, što predstavlja 57 posto ukupnih prodaja.

Rusija prestigla V. Britanijiu

SIPRI primjećuje da je Rusija sada zauzela drugo mjesto na listi najvećih proizvođača oružja na svijetu.

Tako  je, navodi institut, Rusija zauzela poziciju koju je do sada držala Velika Britanija, inače najveći proizvođač oružja u Zapadnoj Evropi, navodi AP.

Iz SIPRI-ja navode da je Rusija prodala oko 37,7 milijardi dolara u oružju 2017. godine, što je iznosi oko 9,5 posto ruskog BDP-a.

Istražitelj SIPRI-ja Siemon Wezeman smatra da su te brojke u skladu sa većim sredstvima koje Rusije izdvaja za modernizaciju svojih oružanih snaga.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.