SAD najavio nove operacije u Južnokineskom moru

Seul i Washington tvrde da je svrha THAAD isključivo odbrana protiv raketa Sjeverne Koreje (EPA)

Sjedinjene Američke Države će najvjerovatnije uskoro provesti nove operacije osiguranja slobodne plovidbe u Južnokineskom moru, izjavio je vrhovni komandant SAD-a u azijsko-pacifičkoj regiji, admiral Harry Harris.

Na pitanje o predstojećim operacijama on je rekao da dobija smjernice od sekretara odbrane i nacionalne komande, prenio je Reuters.

“Mislim da ćemo uskoro nešto raditi”, kazao je Harris.

Harris je rekao da je ohrabren “signalima iz Kine” da će ta zemlja pomoći u rješavanju “prijetećeg ponašanja” Sjeverne Koreje.

“Ohrabren sam. Vjerujem da je [sjevernokorejski lider] Kim Jong-un primijetio da postoji promjena u vezi s Kinom i smatram da je to važno”, kazao je Harris tokom svjedočenja pred Komitetom za oružane službe Predstavničkog doma Kongresa SAD-a.

Nesuglasice u vezi s THAAD-om

On je, međutim, upozorio da je “još rano” za priču o tome, prenio je Reuters.

Harris je prethodno u Kongresu SAD-a najavio da bi američki sistem raketne odbrane THAAD, koji se postavlja u Južnoj Koreji, kao odgovor na eventualni napad Sjeverne Koreje, trebao biti operativan u narednim danima.

On je dodao da bi SAD trebao razmisliti o postavljanju dodatnih kapaciteta raketne odbrane na Havajima.

Američki admiral upozorio je da će promjena u djelovanju SAD-a uslijediti kada sjevernokorejski lider bude imao vojne kapacitete da ispuni svoje prijetnje prema SAD-u.

Prema njegovim riječima, SAD želi urazumiti sjevernokorejskog lidera, a ne “baciti ga na koljena”.

Kina je ranije saopćila da je Washingtonu i Seulu prenijela ozbiljnu zabrinutost nakon što je vojska SAD-a počela prebacivati dijelove sistema antiraketne odbrane THAAD radi raspoređivanja u Južnoj Koreji, zatraživši njegovo povlačenje.

Seul i Washington tvrde da je svrha THAAD isključivo odbrana protiv raketa Sjeverne Koreje.

Zabrinutost Pekinga

Kina, međutim, izražava zabrinutost da bi snažan radar tog sistema mogao prodrijeti i na njenu teritoriju i ugroziti sigurnost zemlje, navodi Tanjug agenciju Reuters.

Prethodno je agencija Yonhap objavila da je američka vojska dovezla na lokaciju u Južnoj Koreji, na kojoj treba biti postavljen sistem antiraketne odbrane THAAD, šest kamionskih prikolica, u kojima se nalazi radarska i druga oprema, zbog čega su izbili sukobi policije i lokalnog stanovništva.

Reuters THAAD naziva kontroverznim sistemom i navodi da se njegovo postavljanje dešava u trenutku visokih tenzija vezanih za raketni i nuklearni program Sjeverne Koreje.

Kineski predsjednik Xi Jinping ranije je rekao američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da se nada da će sve strane pokazati uzdržanost oko problema Sjeverne Koreje i da se Kina protivi svemu što krši rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Izvor: Agencije