SAD: Muslimani prikupili 57.000 dolara za obnovu jevrejskog groblja

Ciljani iznos prikupljen je za tri sata (Al Jazeera)

Muslimanski aktivisti pokrenuli su projekat sakupljanja sredstava za obnovu jevrejskog groblja u američkom St. Louisu koje je bilo na meti vandala i u jednom danu sakupili su više od 57.000 američkih dolara.

Jučer su Linda Sarsour iz organizacije MPower Change i Tarek El-Messidi iz nevladine organizacije CelebrateMercy pozvali ljude da doniraju sredstva nakon što je oboreno i razbijeno više od 100 nadgrobnih spomenika na groblju Chesed Shel Emeth u University Cityju, predgrađu St. Louisa.

Do srijede ujutro, prikupljeno je 57.077 dolara. Ciljani iznos od 20.000 dolara prikupljen je za tri sata.

Solidarnost sa Jevrejima

Policija i dalje traga za vandalima.

„Američki muslimani solidarišu se sa zajednicom američkih Jevreja i osuđuju ovaj užasni čin“, kazali su aktivisti.

„Sva preostala sredstva, nakon obnove groblja, bit će uručena za obnovu drugih jevrejskih centara koji su bili mete vandala“, navode organizatori akcije.

Uništavanje groblja u St. Louisu dešava se u vrijeme porasta antisemitizma u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje jevrejskim centrima prijete bombama.

Ivanka Trump, kćerka američkog predsjednika Donalda Trumpa, potom je na Twitteru objavila da je vjerska tolerancija temelj SAD-a te da vjerski objekti moraju biti zaštićeni.

Korisnici društvene mreže prozivali su i Donalda Trumpa da javno osudi antisemitske napade, što je on učinio u utorak.

Muslimanske i jevrejske zajednice iskazale su svoja strahovanja zbog porasta diskriminacije proteklih mjeseci.

Molitva u sinagogi nakon spaljivanja džamije

Nakon što je zapaljena i potpuno izgorjela jedna džamija u Teksasu, Amerikanci su skupili više od milion dolara za renoviranje.

Lokalna jevrejska zajednica je pogođenima uručila ključeve tamošnje sinagoge kako bi vjernici mogli nastaviti ići na molitve.

Sarsour i Messidi istakli su kako je tolerancija i obostrana zaštita centralna tema islama.

„Želimo poslati zajedničku poruku jevrejskih i muslimanskih zajednica kako u Americi nema mjesta ovakvoj mržnji i nasilju. Molimo se da će ovo obnoviti osjećaj sigurnosti i mira u jevrejskoj zajednici u SAD-u, koja je sigurno veoma potresena događajima“, istakli su.

Izvor: Al Jazeera