SAD: Možemo se braniti od Kimovih projektila

Pentagon nije htio špekulirati o tome može li Kim Jong-un dokazati da ima kapacitete za proizvodnju interkontinentalnih projektila (Reuters)

“SAD ima povjerenje u svoje kapacitete obrane od sjevernokorejskih balističkih projektila”, priopćio je Pentagon nakon najava sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una o novom testiranju interkontinentalnog projektila.

“Imamo povjerenje u našu proturaketnu obranu, štit koji može obraniti naše saveznike i nacionalni teritorij”, kazao je glasnogovornik Pentagona Peter Cook, referirajući se na prijetnje iz Pjongjanga.

Kim Jong-un u novogodišnjoj je poruci kazao da je Sjeverna Koreja u “posljednjoj fazi prije samog testiranja balističkog interkontinentalnog projektila”.

“Još jednom pozivamo Sjevernu Koreju da se suzdrži od provokacija”, istaknuo je Cook.

Pentagon nije htio špekulirati o tome što bi se dogodilo da Sjeverna Koreja dokaže da ima kapacitete za proizvodnju nuklearnih interkontinentalnih projektila.

Trump sumnja u prijetnje

AFP ocjenjuje da bi odgovor na sjevernokorejske nuklearne i balističke prijetnje mogao biti prvi vanjskopolitički izazov za novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, no njegove će opcije biti smanjenje nakon neuspjeha strategije sankcija i otvaranja dijaloga, koju je vodio Barack Obama.

Trump je posredstvom Twittera poručio da nema tog sjevernokorejskog projektila koji bi ikada mogao dosegnuti američki teritorij.

Njegove poruke mogle bi se interpretirati kao prikrivena prijetnja Pjongjangu, što je uznemirilo krugove u Washingtonu.

Stručnjaci vojnu opciju smatraju izrazito opasnom i pribojavaju se da bi mogla izazvati lančanu reakciju u Aziji.

Philippe Le Corre iz Instituta Brookings smatra da bi napad na Sjevernu Koreju bila “ludost”.

Rješenje vidi u dijalogu sa sjevernokorejskim režimom, koji bi u nekom trenutku urodio dogovorom, a moguće rješenje vidi i u dodatnom jačanju sankcija.

Izvor: Agencije