SAD: Lanac snabdijevanja hranom počeo pucati

Nevjerovatnom brzinom se dešavaju poremećaji u snabdijevanju, upozoravaju iz SAD-a (EPA)

Amerikancima prijeti nestašica mesa u prodavnicama, a John Tyson, predsjednik Tyson Foods Inc, najveće mesne kompanije u SAD-u, kaže da je lanac snabdijevanja hranom počeo pucati zbog pandemije korona virusa.

Epidemija je neke od najvećih klaonica u zemlji, gde se svakodnevno obrađuje meso desetaka hiljada životinja, prisilila na zatvaranje, prenosi portal prenosi SEEbiz.

Kako se pogoni zatvaraju proizvođači nemaju gdje prodati stoku, prenosi portal, dodajući da je situacija toliko teška da američka vlada uspostavlja centar za pomoć u depopulaciji i u metodama zbrinjavanja.

“Milioni kilograma mesa će nestati kako se zatvaraju kompanije”, naveo je Tyson u blogu na web stranici kompanije.

Uz nedostatak mesa, kako je dodao, tu je i pitanje otpada hrane.

‘Depopulacija miliona životinja’

“Poljoprivrednici širom SAD-a jednostavno neće imati gdje prodati meso koje će biti obrađeno, a mogli su nahraniti naciju. Depopulacija će zahvatiti milione životinja – kokoški, svinja i goveda”, rekao je on.

Smithfield Foods Inc, najveći svjetski proizvođač svinjetine, i JBS SA, najveći svjetski proizvođač mesa, upozoravaju da će potrošači vjerovatno primijetiti nedostatak mesa.

Američki kapaciteti za proizvodnju svinjskog mesa smanjeni su gotovo za trećinu, a JBS je u nedelju najavio da će zatvoriti još jedno postrojenje za proizvodnju govedine u Wisconsinu.

Brazil, najveći svjetski izvoznik piletine i govedine, prvi je zatvorio pogone.

Ključni pogoni su zatvoreni i u Kanadi, a posljednja u nizu je fabrika živinskog mesa u Britanskoj Kolumbiji.

Cijene mesa rastu

Dok stotine pogona u Americi još rade, nevjerovatnom brzinom se dešavaju poremećaji u snabdijevanju.

Zajedno SAD i Brazil pokrivaju 65 posto svjetske trgovine mesom.

“Apsolutno je bez presedana. To je situacija u kojoj se svakako gubi, gdje proizvođači riskiraju da izgube sve, a potrošači riskiraju da plate veće cijene. Restorani bi za sedam dana mogli biti bez svježeg mljevenog mesa”, kaže Brett Stuart, predsjednik konsultantske kuće Global AgriTrends, sa sjedištem u Denveru.

Istovremeno, cijene mesa rastu zbog poremećaja u snabdijevanju.

Veleprodajna cijena govedine porasla je rekordno, a veleprodajna cijena svinjetine porasla je gotovo 30 posto prošle sedmice.

Nestašice dolaze

Franchise Systems Inc, koja ima 1.750 prodavnica u SAD-u, sarađuje sa svojim dobavljačem pršuta Clemens Food Group kako bi osigurala snabdijevanje svinjetinom, nešto što prodaju prilično malo u svojim sendvičima.

“Mi smo već pomalo prikočili, jer osjećamo nestašice koje dolaze”, kazao je Peter Cancro, izvršni direktor ove kompanije.

Ipak, neka su se postrojenja ponovo pokrenula nakon ispitivanja radnika i poboljšanja uslova, a većina brazilskih postrojenja još radi.

U Evropi još nije bilo velikih obustava u isporukama, a prema podacima američke vlade, na Evropsku uniju otpada oko petina svjetskog izvoza mesa.

Izvor: Agencije