SAD isporučuje borbene avione F-16 Egiptu

Planirano je da još osam borbenih aviona bude isporučeno Egiptu u decembru (AFP)

Sjedinjene Američke Države narednih sedmica planiraju isporučiti Egiptu još četiri borbena aviona F-16, bez obzira na vojno svrgavanje izabranog predsjednika ove sjevernoafričke države, izjavili su u srijedu navečer američki vojni zvaničnici.

“Nema promjene plana o isporuci aviona F-16 egipatskoj armiji”, rekao je agenciji Reuters jedan američki zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

Drugi zvaničnik je kazao kako će avioni vjerovatno biti isporučeni narednog mjeseca.

Planirano je da još osam tih borbenih aviona bude isporučeno Egiptu u decembru.

Washington za sada oklijeva osjetljivo pitanje vojnog svrgavanja egipatskog predsjednika Muhameda Mursija nazvati vojnim udarom, jer bi to, prema američkom zakonu, zahtijevalo od administracije američkog predsjednika Baracka Obame da obustavi ukazivanje pomoći vojsci Egipta.

Ocjena o zbacivanju Mursija

Sjedinjene Američke Države su u fiskalnoj 2013. godini, koja se završava u septembru, Egiptu već isporučile vojnu pomoć u vrijednosti od 650 miliona dolara, a u toku je isporuka vrijedna 585 miliona dolara, rekao je jedan zvaničnik.

Bijela kuća je u srijedu saopćila kako će biti potrebno vrijeme da se ocijeni da li vojno zbacivanje Mursija predstavlja udar i tražila od egipatske vojske da pokaže suzdržanost.

“Procjenjujemo kako egipatske vlasti rukovode sadašnjom situacijom”, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney novinarima, odgovarajući na pitanje da li je američka administracija imalo bliže odluci o tome kako da nazove svrgavanje Mursija.

Izvor: Agencije