SAD i talibani trebali bi potpisati mirovni sporazum 29. februara

Afganistan
Period reduciranog nasilja počet će u petak u ponoć po lokalnom vremenu (AP)

Mirovni sporazum između SAD-a i talibana, koji će otvoriti put za povlačenje američkih vojnika i vođenje pregovora unutar Afganistana, trebao bi biti potpisan 29. veljače u Dohi, najavio je američki državni tajnik Mike Pompeo, prenosi agencija Tanjug.

Prethodno će, kako je naveo, u petak stupiti na snagu sporazum koji su dvije strane potpisale o smanjenju nasilja u trajanju od tjedan dana.

Pompeo je dodao da će mirovni sporazum eventualno dovesti do trajnog prekida vatre, prenosi Tanjug agenciju AP.

Washington i talibani sudjelovali su u pregovorima kako bi se olakšalo postizanje političkog rješenja radi okončanja sukoba u Afganistanu i smanjilo prisustvo SAD-a u regiji, dodaje Pompeo u priopćenju, a prenosi Reuters.

Dogovor o smanjenju nasilja

Glasnogovornik talibana naveo je u priopćenju da će sporazum biti potpisan na ceremoniji kojoj će prisustvovati međunarodni promatrači.

Afganistanske, međunarodne i talibanske snage poštivat će sedmodnevni period reduciranog nasilja u Afganistanu, koje će početi u petak u ponoć po lokalnom vremenu, objavili su talibanski i afganistanski čelnici. 

Dogovor je postignut tijekom otegnutih pregovora između američkih i talibanskih predstavnika, koji su počeli 2018. godine u Kataru, a on bi mogao dovesti do povlačenja američkih snaga iz Afganistana, dodala su dva vodstva, prenijela je ranije Hina.

“Po planu će redukcija nasilja započeti među talibanima, međunarodnim i snagama sigurnosti te će trajati jedan tjedan”, kazao je Javid Faisal, glasnogovornik afganistanskog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Pravo na samoodbranu bez napada

“Nadamo se da će biti produžen i da će otvoriti put za primirje i razgovore unutar Afganistana”, dodao je.

Redukciju nasilja su potvrdila i trojica istaknutih talibanskih čelnika, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Talibanski vođa baziran u Dohi je Reutersu rekao kako se taj period ne može nazvati “primirjem”.

“Svaka strana ima pravo na samoobranu, no u tih sedam dana neće biti napada na tuđe položaje”, otkrio je.

“Cilj je stvaranje sigurnog okruženja u Afganistanu, a dogovor se može produžiti ako će stvari krenuti dobro nakon potpisivanja mirovnog sporazuma sa SAD-om”, zaključio je.

Izvor: Agencije