Oglasi

SAD i Južna Koreja počele zajedničke vojne vježbe

Snage dviju zemalja smanjile su najveće vojne vježbe kako bi pokušale potaći diplomatsko rješenje sa Sjevernom Korejom.
Trump je kritizirao vježbe, rekavši da su 'vrlo skupe' i 'provokativne' za Sjevernu KorejuEPA - Arhiva

Snage SAD-a i Južne Koreje počele su smanjene zajedničke vojne vježbe, zamjenjujući najveće proljetne ratne igre kako bi pokušale potaći diplomatsko rješenje sa Sjevernom Korejom, rekao je glasnogovornik Ministarstva odbrane u Seulu.  

Zajedničke vježbe pod imenom "Dong Maeng" održavat će se do 12. marta, rekao je u izjavi komandant južnokorejsko-američkih združenih snaga (CFS).

Izmijenjene vježbe "Dong Maeng" (Savez) fokusirat će se na strateške, operativne i taktičke aspekte općih vojnih operacija na Korejskom poluotoku", navodi se u izjavi.

"Te vježbe ključne su u održavanju i jačanju saveza", rekli su južnokorejski komandant zajedničkih snaga, general Park Han-ki, i komandant CFS-a, general Robert B. Abrams.

Trump kritizirao vježbe

Pentagon je rekao da vježbe odražavaju zajedničku "želju da se smanje napetosti i podrže naši diplomatski napori kako bi se postigla potpuna denuklearizacija na Korejskom poluotoku konačno i potpuno provjerljivo".

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je vježbe, rekavši da su "vrlo skupe" i "provokativne" za Sjevernu Koreju.

Pjongjang je kritizirao manevre rekavši da su one dio plana u svrhu osvajanja Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.