SAD – Hrvatska: Odbačena tužba zbog otete imovine u NDH-u

Još 41 osoba, od kojih njih 28 u odsutnosti, osuđeno je na doživotnu kaznu zatvora (Ilustracija)

Američki sud odbacio je tužbu kojom se od Hrvatske tražilo 3,5 milijardi dolara odštete za imovinu oduzetu hrvatskim Jevrejima, Srbima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, objavilo je u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Sud u Chicagu je, kako se navodi, tužbu u predmetu Lalić i drugi protiv Hrvatske odbacio iz formalnih razloga.

Grupa tužitelja je u maju 2016. godine od suda zatražila da Hrvatskoj naloži isplatu odštete od 3,5 milijardi dolara za imovinu oduzetu Jevrejima, Srbima i Romima stradalima za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske od 1941. do 1945. godine.

Kritika State Departmenta

“Tužba je odbačena nakon četiri održana ročišta u fazi rasprave o formalnim pretpostavkama za vođenje spora. Iako je tužba odbačena prije rasprave o meritumu spora, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe da Republika Hrvatska nije sljednica NDH-a, pa ne može snositi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene u tom razdoblju”, navodi se u saopćenju.

Američka vlada kritizirala je u augustu Hrvatsku što nije riješila zahtjeve za vraćanjem jevrejske imovine oduzete tokom Drugog svjetskog rata.

“Postojeći zakon ne dopušta pojedincima čija je imovina oteta tokom holokausta da traže odštetu na sudu ako su u međuvremenu promijenili državljanstvo. Vlasnike židovske imovine to pogađa više od drugih”, istakao je State Department u izvještaju o vjerskim slobodama za 2016. godine i pozvao službeni Zagreb da ubrza rješavanje tog problema.

Izvor: Agencije