Oglasi

SAD: Evropa treba smanjiti zavisnost od ruskog plina

Američki ministar energetike Rick Perry je istakao kako je zavisnost Evrope od ruskog plina porasla na 40 posto.
Kao alternativne izvore energije, Rick Perry je naveo nuklearni projekat u Češkoj i podvodno bušenje nafte i gasa u Crnom moruAP

Evropa bi trebala smanjiti zavisnost od ruskog plina i diversificirati izvore energije, izjavio je američki ministar energetike Rick Perry na poslovnom samitu "Inicijativa tri mora" u Bukureštu, javljaju agencije.

On je istakao kako je zavisnost Evrope od ruskog gasa proteklih godina porasla na 40 posto, sa 30 procenata, što je ocijenio kao "razlog za zabrinutost", prenosi agencija AP.

Američki ministar energetike kaže kako je energetska sigurnost jednaka pitanju nacionalne sigurnosti i tvrdi kako se države Centralne i Istočne Evrope suočavaju s "izazovima zbog postojanja samo jednog dobavljača gasa, ali i zbog agresivnog pozicioniranja Rusije".

Njemačka država partner

Kao alternativne izvore energije Perry je naveo jedan nuklearni projekat u Češkoj i podvodno bušenje nafte i gasa u Crnom moru.

Rumunski predsjednik Klaus Iohanis, kao domaćih dvodnevnog samita, koji ima za cilj bolje povezivanje država Istočne Evrope i smanjenje jaza između istočnih i zapadnih članica Evropske unije, objavio je kako će Njemačka, koja "ima brojne ekonomske interese" u regiji, postati država partner te inicijative.

Također je najavio kako će Slovenija iduće godine biti domaćin samita.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.