Oglasi

SAD: Djeci imigranata prisilno davani psihotropni lijekovi

Centar za ljudska prava iz Los Angelesa podnio je tužbu zbog davanja lijekova djeci koje je SAD zatvorio ili odvojio od roditelja i držao u skloništima za mlade, koje je osnovala Vlada.
Tužba je zasnovana na svjedočenju djece EPA

Djeca imigranata prisilno su dobijala širok spektar psihotropnih lijekova, koji utiču na metalne funkcije, pri skloništima za mlade koje je osnovala američka Vlada, kako bi se nosili sa traumama nakon što su zatvoreni ili odvojeni od roditelja, navodi se u tužbi koju je podnio Centar za ljudska prava iz Los Angelesa.

U tužbi je navedeno da su djeca držana u objektima poput Shiloh centra u Teksasu i "gotovo sigurno" dobijala droge bez obzira na njihovo stanje i bez saglasnosti roditelja, prenosi Reuters.

"Ukoliko ste u Shiloh centru, gotovo je sigurno da ste na tim lijekovima", rekao je jedan od advokata Centra.

Svjedočenja djece

Tužba je zasnovana na svjedočenju djece koja su navodila da su dobijala injekcije kada su odbijala da uzmu lijek, ali i roditelja koji tvrde da nisu pitani za saglasnost da njihova djeca uzimaju lijekove za anksioznost.

Uzimanje različitih psihotropnih lijekova u isto vrijeme može ozbiljno da naškodi djeci, navodi se u tužbi i ističe potreba za nadzorom kako bi se spriječila upotreba lijekova.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.