SAD blokirao deklaraciju UN-a o nasilju nad Palestincima u Gazi

Ujedinjeni narodi strahuju da bi se situacija u Pojasu Gaze 'mogla pogoršati u idućim danima' (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države blokirale su nacrt deklaracije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na suzdržanost u Gazi i traži istraga sukoba s izraelskom vojskom u kojemu je poginulo 17 Palestinaca, a povrijeđeno njih najmanje 1.500, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres zatražio je “nezavisnu i transparentnu istragu” o sukobima koji su izbili u petak kada su deseci hiljada stanovnika Gaze protestirali u blizini granice koja dijeli pojas Gaze od Izraela.

Nacrt deklaracije predložio je Kuvajt, u ime arapskih zemalja članica Vijeća sigurnost.

U predloženom tekstu poziva se na “nezavisnu i transparentnu istragu” nasilja i izražava “duboka zabrinutost zbog situacije na granici” između pojasa Gaze i Izraela.

Sjedinjene Američke Države su izrazile primjedbe na taj tekst, najavivši da ga neće podržati, rekao je za AFP diplomata iz Vijeća sigurnosti.

Traži se ‘pravo na miran protest’

Kako prenosi AFP, američko izaslanstvo u UN-u nije željelo komentirati te tvrdnje.

U nacrtu deklaracije traži se i “pravo na miran protest” Palestinaca te se izražava “žaljenje” članova Vijeća “zbog gubitka nedužnih palestinskih života”.

Sve se strane “poziva na suzdržanost i sprječavanje dodanih eskalacija” nasilja, naglašavajući nužnost promicanja mira između Izraela i Palestinaca na osnovu rješenja dvije države.

Ujedinjeni narodi strahuju da bi se situacija u Pojasu Gaze “mogla pogoršati u idućim danima”, pri čemu civili, posebno djeca, ne smiju biti meta.

Izvor: [Facebook/Sharafi Family Forum]

Palestinci su u petak obilježili “Dan Zemlje” kojim se održava pomen na šestoricu izraelskih Arapa ubijenih 1976. tokom demonstracija protiv izraelske zapljene palestinske zemlje.

Pogranični protest je trebao trajati šest sedmica, a organizatori su ga nazvali nenasilnim.

Organiziran je duž 65 kilometara granice na kojoj su postavljeni šatori i to na katolički Veliki petak i početak jevrejske Pashe.

Međutim, izraelska vojska optužila je pokret Hamas, koji je na vlasti u Gazi, da se koristi “nasilnim protestima kako bi zamaskirao teror”, kazavši da su je demonstranti napali zapaljivim bombama i kamenjem.

Arapsko-izraelski rat 1948. godine, izazvao je masovni egzodus Palestinaca iz područja koja su danas izraelska.

Mnogi od njih i njihovi potomci sada žive u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u susjednim zemljama jer im Izrael ne dopušta povratak te ističe da se oni trebaju preseliti u buduću državu koju traže u okviru Zapadne obale i Gaze.

Očekuje se da će protesti kulminirati 15. maja kad Palestinci obilježavaju Nakbu (Katastrofu), odnosno dan kad je stvorena Država Izrael.

Izvor: Al Jazeera i agencije