SAD avionima štiti trupe u Siriji

Pentagon je objavio da su američki borbeni avioni letjeli u blizini grada Hasakah, na sjeveru Sirije, kako bi zaštitili pripadnike specijalne jedinice stacionirane u tom dijelu Sirije u sklopu međunarodne koalicije.

Uslijedilo je to nakon što su avioni sirijskih zračnih snaga bombardirali položaje kurdskih Narodnih nacionalnih jedinica (YPG), zbog čega su iz kurdskih regija evakuirane hiljade civila.

Najmanje 22 ljudi, među kojima devetero djece, ubijeno je u protekla dva dana, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Jeff Davis, glasnogovornik Pentagona je saopćio da su dodatne snage poslane u oblast Hasakaha kako bi se zaštitili borci na tlu.

Navodi se kako sirijski avioni nisu presretnuti, već da su avioni Koalicije došli nakon odlaska sirijskih letjelica.

Američko ministarstvo odbrane je potvrdilo kako je u više navrata pokušalo kontaktirati sirijske avione, ali nije bilo nikakvog odgovora.

Radur Xalil, glasnogovornik YPG-a je saopćio kako su u petak evakuirane hiljade civila iz kurdskih područja, nakon što su se našli na meti sirijskih zračnih napada i artiljerijske paljbe.

Ulične borbe

Avioni sirijskih zračnih snaga bombardirali su grad koji je pod kontrolom kurdskih snaga prvi put tokom petogodišnjeg građanskog rata.

Xalil je kazao da su meta zračnih udara bili su kurdski distrikti u ovom gradu i pozicije kurdskih sigurnosnih snaga.

Dodao je da su većina evakuiranih žene i djeca, a da su se svi koji mogu nositi oružje uključili u borbu protiv snaga sirijske Vlade.

Kazao je da su u tom gradu vođene najžešće borbe između YPG-a i sirijskih snaga od početka sukoba u Siriji.

Agencija ANHA objavila je videosnimke uličnih borbi u Hasakahu.

Sirijski sukob, koji je počeo mirnim protestima u martu 2011. godine protiv Assada, prerastao je u višestrani građanski rat.

Prema procjenama UN-a, više od 280.000 ljudi je poginulo do sada.

Izvor: Al Jazeera i agencije