Oglasi

SAD: Aviokompanije ne žele prevoziti migrantsku djecu odvojenu od roditelja

Najveće aviokompanije objasnile su da proces razdvajanja porodica nije u skladu sa njihovim vrijednostima.
American Airlines, United Continental i Frontier Airlines objavili su izjavu protiv Trumpove politikeEPA

Velike američke aviokompanije zatražile su od savezne vlade da djecu migrante odvojene od roditelja ne prevozi njihovim avionima, u sklopu politike Trumpove administracije o ilegalnoj imigraciji.

American Airlines, United Continental i Frontier Airlines objavile su izjavu, prije nego što je predsjednik Donald Trump potpisao izvršni nalog o okončanju razdvajanja članova migrantskih porodica koje su uhapšene na granici SAD-a i Meksika zbog nezakonitog ulaska u SAD.

"Proces razdvajanja porodica nije u skladu s vrijednostima American Airlinesa. Mi povezujemo, a ne razdavajamo obitelji", kaže se u izjavi te tvrtke.

Glavni izvršni direktor Uniteda Oscar Munoz izjavio je u saopćenju kako je politika koja je dovela do odvajanja porodica "u dubokom sukobu s vrijednostima tvrtke".

Ne žele sudjelovati u odvajanju djece

"Kontaktirali smo savezne dužnosnike kako bismo ih obavijestili da ne smiju prevoziti migrantsku djecu koja su odvojena od svojih porodica Unitedovim avionima", rekao je Munoz.

Frontier je na Twitteru objavio da se "ponosi time što je porodična avioprevoznička tvrtka i kako neće svjesno omogućiti da se njeni letovi upotrebljavaju za prijevoz migrantskih djece daleko od njihovih porodica".

Delta Airlines i Southwest Airlines također su objavili izjave nakon što je Trump potpisao nalog.

"Ne želimo sudjelovati u odvajanju djece od roditelja. Stoga apeliramo na svakoga ko je donio takve odluke da ne koristi usluge Southwest Airlinesa", objavila je ta kompanija.

Delta je pohvalila Trumpovu administraciju zbog napuštanja politike razdvajanja porodica.

Val protesta protiv Trumpa

"Nedavni izvještaji o razdvajanju porodica nisu u skladu s Deltinim temeljnim vrijednostima", izjavio je glasnogovornik Delte Michael Thomas.

Izjave avioprevozničkih tvrtki dio su rastućeg vala protesta u Sjedinjenim Državama i inostranstvu protiv Trumpove administracije zbog politike "nulte tolerancije" prema ilegalnoj imigraciji u SAD-u najavljene u aprilu.

Odjel za domovinsku sigurnost kritizirao je odluke avioprevozničkih tvrtki, rekavši u izjavi da je "nesretan" što prijevoznici "više ne žele surađivati ​​s hrabrim muškarcima i ženama toga odjela".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.