S. Makedonija: Odbijene žalbe Gruevskog i ostalih

Nikola Gruevski je osuđen zbog nezakonite kupovine luksuznog blindiranog Mercedesa S600 Guard za skoro 600.000 eura (EPA)

Vrhovni sud Sjeverne Makedonije saopštio je danas da je potvrdio presude bivšem premijeru Nikoli Gruevskom i nekadašnjoj ministrici unutrašnjih poslova Gordani Jankuloskoj, za nezakonitu kupovinu blindiranog automobila dok su bili na vlasti.

Bivši premijer i tadašnji lider VMRO-DPMNE-a Gruevski, bivša ministrica unutrašnjih poslova Jankuloska i njen pomoćnik Đoko Popovski osuđeni su u maju 2018. godine, po optužnici Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, zbog nezakonite kupovine luksuznog blindiranog Mercedesa S600 Guard 2012. godine za skoro 600.000 eura.

U saopštenju Vrhovnog suda se navodi da su jučer odbijene žalbe Gruevskog, Jankuloske i Popovskog, te da je potvrđena prvosnažna presuda.

Pobjegao u Mađarsku

Po presudi skopske apelacije, Gruevskom je potvrđena presuda Osnovnog krivičnog suda u Skoplju i kazna od dvije godine zatvora, Jankuloskoj je kazna četiri godine, a Popovskom četiri godine i šest mjeseci zatvora.

Pravosnažna presuda Apelacionog suda u Skoplju u tom slučaju nazvanom „Tenk“, potvrđena je i tadašnjem pomoćniku Jankuloske, Đoki Popovskom koji je jedini od njih troje na izdržavanju zatvorske kazne.

Gruevski je u novembru 2018. godine, pošto je presuda postala pravosnažna, pobjegao u Mađarsku da bi izbjegao zatvor, a Vrhovni sud je Jankuloskoj koja se tokom suđenja porodila, odgodio odlazak u zatvor do donošenja odluke po prigovoru na presudu.

Izvor: Agencije