Oglasi

S. Makedonija: Odbijene žalbe Gruevskog i ostalih

Bivši premijer je zajedno sa Gordanom Jankulovskom i Đokom Popovskim osuđen za nezakonitu kupovinu automobila.
Nikola Gruevski je osuđen zbog nezakonite kupovine luksuznog blindiranog Mercedesa S600 Guard za skoro 600.000 euraEPA/Arhiva

Vrhovni sud Sjeverne Makedonije saopštio je danas da je potvrdio presude bivšem premijeru Nikoli Gruevskom i nekadašnjoj ministrici unutrašnjih poslova Gordani Jankuloskoj, za nezakonitu kupovinu blindiranog automobila dok su bili na vlasti.

Bivši premijer i tadašnji lider VMRO-DPMNE-a Gruevski, bivša ministrica unutrašnjih poslova Jankuloska i njen pomoćnik Đoko Popovski osuđeni su u maju 2018. godine, po optužnici Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, zbog nezakonite kupovine luksuznog blindiranog Mercedesa S600 Guard 2012. godine za skoro 600.000 eura.

U saopštenju Vrhovnog suda se navodi da su jučer odbijene žalbe Gruevskog, Jankuloske i Popovskog, te da je potvrđena prvosnažna presuda.

Pobjegao u Mađarsku

Po presudi skopske apelacije, Gruevskom je potvrđena presuda Osnovnog krivičnog suda u Skoplju i kazna od dvije godine zatvora, Jankuloskoj je kazna četiri godine, a Popovskom četiri godine i šest mjeseci zatvora.

Pravosnažna presuda Apelacionog suda u Skoplju u tom slučaju nazvanom „Tenk“, potvrđena je i tadašnjem pomoćniku Jankuloske, Đoki Popovskom koji je jedini od njih troje na izdržavanju zatvorske kazne.

Gruevski je u novembru 2018. godine, pošto je presuda postala pravosnažna, pobjegao u Mađarsku da bi izbjegao zatvor, a Vrhovni sud je Jankuloskoj koja se tokom suđenja porodila, odgodio odlazak u zatvor do donošenja odluke po prigovoru na presudu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.