S. Makedonija: Državna izborna komisija odbacila sve prigovore

Dio stranačkih prigovora odnosili su se na uvid u biračke materijale, kao i u nevažeće listiće (EPA)

Državna izborna komisija Sjeverne Makedonije odbacila je svih 2.142 prigovora koje su podnijele stranke u toj zemlji na parlamentarne izbore održane 15. jula.

Za 1.478 prigovora, od ukupno 1.982 koje je podnijela novoformirana makedonska stranka Ljevica, članovi Komisije su utvrdili da nemaju potpis ovlaštenog predstavnika i da nemaju pečat nosilaca liste, dok su za ostalih 504 prigovora naglasili da nisu potkrepljeni dokazima te da je tekst u obrazloženju isti u svim tim prigovorima.

Za prigovore stranke Alijansa za Albance također je utvrđeno da nisu potkrepljeni dokazima, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal Plusinfo.

Isti slučaj je i s prigovorima stranaka Demokrate, SDU, Integra, MORO Radnička partija, koji nisu uspjeli osvojiti nijedno zastupničko mjesto.

Državna izborna komisija odbacila je i prigovore koje je podnio VMRO-DPMNE.

Pravo na žalbu Upravnom sudu

Dio stranačkih prigovora odnosili su se na uvid u biračke materijale, kao i u nevažeće listiće.

Stranke imaju pravo žaliti se na odluke Državne izborne komisije Upravnom sudu.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima tijesno je pobijedila vladajuća stranka, Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, koja je osvojila 46 mandata.

Opozicioni VMRO-DPMNE je osvojio 44 mandata, Demokratska unija za integraciju (DUI) Alija Ahmetija 15, Alijansa za Albance 12, Ljevica dva i Demokratska partija Albanaca jedno mjesto u Sobranju.

Izvor: Agencije