S. Koreja: Razvili smo nuklearne projektile

Hyun kaže da Sjeverna Koreja ne želi rat, ali da ga se ne plaši (Reuters)

Veleposlanik Sjeverne Koreje u Velikoj Britaniji, Hyun Hak-bong, izjavio je da je njegova zemlja razvila nuklearne projektile i da je spremna upotrijebiti ih u bilo koje vreme.

Hyun je rekao britanskoj televiziji Sky News da bi njegova Vlada upotrijebila projektile u slučaju da mora odgovoriti na nuklearni napad Sjedinjenih Američkih Država.

Na pitanje da li je Sjeverna Koreja sada sposobna lansirati nuklearne projektile, Hyun je rekao: “U bilo koje doba. Bilo koje. Da”, prenosi AP.

“Ukoliko nas SAD napadne, mi ćemo uzvratiti”, rekao je on.

Ne žele rat, ali ne plaše ga se

Na pitanje da li bi Sjeverna Koreja ispalila nuklearne projektile samo kao odgovor, Hyun je rekao da je njegov narod miroljubiv, da ne želi rat, ali da ga se ne plaši i da je to i politika Vlade njegove zemlje.

Smatra se da Sjeverna Koreja, prenosi AP, ima nekoliko nuklearnih bombi i da je izvela tri nuklearne probe od 2006. godine.

Stručnjaci su, međutim, podijeljeni oko toga jesu li u toj zemlji usvojili tehnologiju potrebnu da se bojeve glave smjeste na projektile.

Institut za znanost i međunarodnu sigurnost u Washingtonu nedavno je procijenio da Sjeverna Koreja sada ima između 10 i 16 komada nuklearnog oružja, od kojih su neki zasnovani na plutoniju, a neki na uraniju.

Institut je zaključio da Sjeverna Koreja ima oružja na temelju plutonija dovoljno male veličine da se postavi na projektile srednjeg dometa i na interkontinentalne projektile.

Vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje

Ujedinjeni narodi su uveli sankcije Sjevernoj Koreji zbog njezinog nuklearnog i raketnog programa.

Sjevernokorejski veleposlanik u Britaniji je dao izjavu dok Južna Koreja i SAD provode zajedničke vojne vježbe za koje Pjongjang kaže da su usmjerene na pripremu za svrgavanje Vlade Sjeverne Koreje.

Seul i Washington kažu da su vježbe isključivo defenzivne.

U Južnoj Koreji SAD ima gotovo 28.500 vojnika, s ciljem da odvrate Sjevernu Koreju od mogućeg napada, prenosi AP.

Izvor: Agencije