S. Koreja prijeti preciznim ‘blitzkriegom’

Američki i južnokorejski vojnici održali su u subotu veliku vojnu vježbu iskrcavanja na plaže koje su simulirale odbranu od Sjeverne Koreje, zbog pojačanih napetosti na korejskom poluotoku i prijetnji Pjongjanga da će uništiti svoje neprijatelje.

Vojska Sjeverne Koreje objavila je da je spremna odgovoriti američkim i korejskim snagama “ultrapreciznim ‘blitzkriegom’ u korejskom stilu”.

Vježba iskrcavanja i napada na istočnoj obali Južne Koreje izvedena je u sklopu osmosedmičnih zajedničkih vojnih manevara saveznika, najvećih u historiji.

Američka mornarica je saopćila da je 55 američih borbenih aviona i 30 američkih i južnokorejskih brodova sudjelovalo u iskrcavanju kod Pohanga.

Sjeverna Koreja nazvala ih je “nuklearnim pokretima” i zaprijetila žestokim odgovorom.

Nuklearne probe

Napetosti na korejskom poluotoku porasle su nakon što je Pjongjang u januaru izveo četvrtu nuklearnu probu, a prošlog mjeseca lansirao rakete dugog dometa, što je dovelo do novih sankcija UN-a.

Provokacije su se nastavile prije desetak dana kada je s istočne obale ispalio nekoliko raketa kratkog dometa, samo nekoliko sati nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a uvelo dosada najstrože sankcije.

Sjeverna Koreja izrekla je slične prijetnje i prije tri godine, uoči redovnih godišnjih vježbi američke i južnokorejske vojske. U ovogodišnjim manevrima sudjeluje oko 300 hiljada južnokorejskih vojnika i 15 hiljada Amerikanaca.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je nedavno usvojilo dosad najstrožije sankcije protiv Sjeverne Koreje zbog toga što je Pjongjang nedavno izveo četvrtu nuklearnu probu i lansirao raketu dugog dometa.

Nacrt usvojene rezolucije načinile su Sjedinjene Američke Države, uz podršku Kine kao jedinog saveznika Pjongjanga.

Izvor: Al Jazeera i agencije