S. Koreja: Kim je ‘sjajno sunce 21. vijeka’

Posljednji kongres Korejske radničke oartije održan je još u vrijeme vladavine Kim Il-sunga, djeda Kim Jong-una (Reuters)

Sjevernokorejski mediji opisali su lidera te zemlje Kim Jong-una kao “sjajno sunce 21. vijeka”, u trenutku kada ta zemlja privodi kraju pripreme za značajan kongres vladajuće Korejske radničke patrije, koji će u petak biti održan nakon gotovo 40 godina.

Očekuje se da će na tom skupu biti učvršćen Kimov status vrhovnog lidera, više od četiri godine nakon što je došao na vlast nakon smrti njegovog oca Kim Jong-ila, prenosi AFP.

Zvanično glasilo vladajuće stranke Rondong Sinmun navodi da će predstojeći kongres biti “sveti” događaj koji će potvrditi Kimova postignuća, od infrastukturnih projekata do razvijanja balističkih raketa koje se lansiraju sa podmornica.

Nuklearni arsenal – ‘blago sreće’

List dodaje da su te pobjede izvojevane nacionalnom borbom protiv sankcija Ujedinjenih naroda zbog nuklearnog programa Sjeverne Koreje, prijetnje koju predstavljaju vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje, te međunarodnih kritika na račun stanja ljudskih prava u toj zemlji.

Rondong Sinmun ističe da je nuklearni arsenal Sjeverne Koreje “blago sreće koje će u narednim godinama omogućiti mnogo toga”.

Postoji sumnja da se Sjeverna Koreja priprema izvesti petu nuklearnu probu neposredno uoči ili čak tokom kongresa, a kako bi potvrdila svoje tvrdnje da je istinska nuklearna sila, zaključuje francuska agencija.

Politički ured Glavnog odbora Korejske radničke stranke odlučio je otvoriti Sedmi kongres u Pjongjangu 6. maja 2016. godine.

Posljednji kongres Korejske radničke stranke održan je još u vrijeme vladavine Kim Il-sunga, djeda Kim Jong-una.

Izvor: Agencije