S. Arabija traži da Katar prestane podržavati Hamas i Muslimansku braću

Katar mora promijeniti svoju politiku i prestati podržavati Muslimansku braću i Hamas ako želi obnoviti diplomatske veze, izjavio je u Parizu saudijski ministar vanjskih poslova čija zemlja i saveznici blokiraju tu malu zaljevsku zemlju.

“Želimo vidjeti kako Katar provodi obećanja koja je dao prije nekoliko godina kada je u pitanju podrška ekstremističkim grupama, neprijateljskim medijima i miješanju u poslove drugih zemalja. Niko ne želi povrijediti Katar. On mora odobrati da li se želi kretati u jednom ili drugom smjeru. Poduzeli smo ovaj korak s velikom boli kako bi shvatio da njegova politika nije održiva i da se mora mijenjati”, rekao je Abdel al-Jubeir novinarima u Parizu.

Dodao je da Katar potkopava palestinske vlasti i Egipat podržavajući Hamas i Muslimansku braću.

‘Blokada će skupo koštati Katar’

Jubeir je odbio kazati šta tačno želi da Katar odmah uradi, ali je naveo da će mjere arapskih država, uključujući kopnenu, pomorsku i zračnu blokadu, utjecati na zemlju.

“Vjerujemo da će zdrav razum i logika uvjeriti Katar da poduzme prave korake. Odluke koje su donesene su jake, uveliko će koštati Katar i vjerujemo da Katarani ne žele plaćati te troškove.”

Hamas, koji vlada u Pojasu Gaze, saopćio je da je “šokiran” pozivom Saudijske Arabije da Katar prestane podržavati grupu.

Hamas je saopćio da Izrael “koristi ovakve izjave da izvede još više nasilja nad palestinskim narodom”. 

Izvor: Al Jazeera