S-500 će nadmašiti sve sisteme do sada

Raspoređivanje raketa "ne pomaže snižavanju tenzija“, naveli su u NATO-u (EPA)

Odbrambeni ruski sistem S-500 nadmašit će sve do sada poznate raketne štitove, računajući ruski S-400 i američki Patriot Advanced Capability 3 i sasvim zatvoriti nebo na udaljenosti do 600 kilometara, prenose agencije.

Protivzračni raketni sistem dalekog dometa S-500 moći će presretati ne samo aerodinamične ciljeve (avione, helikoptere…), već i balističke i krstareće projektile. Ruski vojni izvori navode kako će S-500, koji je u fazi dovršavanja, u naredne dvije godine dobiti nove nečujne radiostanice.

Radiostanice prethodnih generacija radile su na ranije određenim frekvencijama, čime se povećavala vjerovatnost praćenja i presretanja informacija, dok kod novih sistema takve situacije neće biti moguće.

Za prijenos podataka najvažniji su radarska nevidljivost i neosjetljivost na smetnje, kako neprijatelj ne bi mogao ništa čuti.

Univerzalni kompleks

S-500 – raketni sistem nove generacije klase „zemlja-zrak“ koncerna Almaz-Antej je univerzalni kompleks dalekog dometa i presretanja na velikim visinama sa povećanim potencijalom protivraketne odbrane.

Sistem će osjetno nadmašiti trenutno najnapredniji kompleks S-400 Triumf, koji se istakao u operaciji zračnih snaga u Siriji, pokrivši cijelu teritoriju te države (radijus djelovanja od 400 kilometara), čime ga je učinio „zonom zabrane leta“.

U odnosu na tražene sisteme S-300 i S-400, koje su kupili Iran i Kina, S-500 može prepoznati ciljeve na visinama do 50 kilometara i pri njihovoj i najminimalnijoj visini od 50 do 100 metara.

S-500 može otkriti i istovremeno gađati do deset balističkih nadzvučnih ciljeva, kao i gađati bojeve glave nadzvučnih projektila.

Izvor: Agencije