Rusko-američka posada pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu

Letjelica Sojuz s dvojicom ruskih kosmonauta i jednim američkim astronautom pristala je u četvrtak na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), ostavivši za sobom Plavu planetu zahvaćenu pandemijom korona virusa.

Rusi Anatolij Ivanjišin i Ivan Vagner te Amerikanac Chris Cassidy stigli su na ISS u 16:16 po srednjoevropskom vremenu, otprilike šest sati nakon lansiranja s ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Odmah po ulasku u orbitu posada je za televiziju američke svemirske agencije NASA-e, koja je prenosila lansiranje, rekla da se “osjeća dobro”.

Tročlana posada ostat će šest mjeseci na ISS-u, ali su neki uobičajeni rituali morali biti otkazani zbog korona virusa.

Tako ni članovi porodica ni novinari nisu smjeli prisustvovati tradicionalnoj konferenciji za medije prije lansiranja, pa je održana samo videokonferencija. 

Chris Cassidy, 50-godišnji astronaut, koji je krenuo u svoju treću misiju, priznao je da mu nedostaje taj ljudski kontakt, ali je dodao: “Razumijemo da je cijeli svijet pogođen istom krizom.”

Kao i prije svake svemirske misije, trojica muškaraca morala su biti u karantinu, koji je ovog puta počeo ranije kako bi se izbjegla mogućnost da korona virus prenesu sa sobom na ISS.

Od 12. marta posada je bila zatvorena u centar za obuku u Zvjezdanom gradu blizu Moskve. Nekako u to vrijeme počeli su prvi slučajevi zaraze korona virusom u ruskoj prijestonici, koja je glavno žarište epidemije u Rusiji.

Današnje lansiranje bilo je prvo raketom Sojuz-2.1a, jer je Roskosmos lani prekinuo upotrebu starih raketa Sojuz-FG. Novi model korišten je za misije bez ljudske posade od 2004.

Trojica novopridošlih astronauta pridružuju se ekipi koja već boravi na ISS-u, a čine je Oleg Skripočka, Andrew Morgan i Jessica Meir, koji bi se na Zemlju trebali vratiti 17. aprila.

Savjeti za izolaciju 

Na ISS-u je uobičajeno šest osoba, ponekad više, na prostoru od 388 prostornih metara, što znači da je svemirska laboratorija nešto veća od kuće sa šest soba, navodi NASA.

Budući da borave u prostoru iz kojeg ne mogu izaći, nekoliko svemirskih veterana posljednjih sedmica dijelilo je stanovnicima na Zemlji savjete kako prebroditi izolaciju.

U članku u New York Timesu Scott Kelly iz NASA-e otkrio je da su mu u gotovo godinu dana provedenih u svemiru najviše nedostajali priroda “zelenilo, miris svježe zemlje i Sunčeva toplina na licu”.

Preporučio je svima koji to mogu da izađu na svjež zrak, ali je rekao i da nema ničega lošeg u tome da se više vremena provede pred ekranom u doba izolacije.

Priznao je da je, boraveći na ISS-u, dvaput odgledao TV-seriju Igra prijestolja te da je često s kolegama gledao filmove.

Izvor: Agencije