Ruski zastupnik uhapšen tokom sjednice

Sumnjiči se da je 2010. naručio ubistva aktivista Aslana Žukova i savjetnika predsjednika Karačajevo-Čerkezije Fralja Šebzuhova (AP)

Ruski zastupnik Rauf Arašukov, osumnjičen za naručivanje dva ubistva, uhapšen je danas u parlamentu pred očima iznenađenih kolega nakon što je pokušao pobjeći, ali ga je u tome spriječila predsjedavajuća, prenose agencije.

Arašukov, predstavnik republike Karačajevo-Čerkezija, priveden je nakon što mu je jutros Vijeće Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, ukinulo zastupnički imunitet. Na tom glasanju bili su prisutni predstavnici državnog tužilaštva i Istražnog komiteta, institucije koja se bavi istragama većih krivičnih djela.

On se sumnjiči da je 2010. naručio ubistva aktivista Aslana Žukova i savjetnika predsjednika Karačajevo-Čerkezije Fralja Šebzuhova.

Ruski medijski sajt RBC prošle godine citirao je izvore iz istrage koji su naveli da su tri osobe svjedočile protiv Arašukova, optužujući ga za naređivanje ubistva Žukova, koji je ustrijeljen ispred svoje kuće. Sestra ubijenog aktivista prošle godine javno je optužila zastupnika.

Arašukov je u Vijeće Federacije delegiran 2016. i s 31 godinom postao je najmlađi član tog doma.

Reakcija predsjednice

On je danas zaustavljen prije nego što je uspio napustiti salu u kojoj su njegove kolege raspravljale o zahtjevu da mu se ukine imunitet.

“Pokušao je ustati i napustiti sjednicu. Rekla sam mu da sjedne jer je trebao govoriti i objasniti i on se vratio”, rekla je predsjednica Vijeća Federacije Valentina Matvijenko.

Zastupnik Sergej Kalašnjikov, prisutan u trenutku hapšenja Arašukova, rekao je da to niko nije očekivao.

“To je bilo potpuno iznenađenje za sve, uključujući i osumnjičenog, koji je kasnio na sjednicu”, rekao je Kalašnjikov za Interfaks.

Policija je nešto kasnije danas saopćila da je Raul Arašukov, otac uhapšenog i viši menadžer u Gazpromu, također uhapšen pod sumnjom za pronevjeru plina u vrijednosti 30 milijardi rubalja (398,6 miliona eura).

Izvor: Agencije