Ruski vojni avioni stigli u Venezuelu na vojne vježbe

Venezuelska vlada redovno upozorava na američke planove vojnih napada (EPA)

Ruski avioni i vojnici stigli su u Venezuelu na zajedničke vojne vježbe, rekao je venecuelanski ministar odbrane Vladimir Padrino Lopez.

“Moramo reći venecuelanskom narodu i cijelom svijetu da kao što sarađujemo u raznim područjima razvoja za dva naroda, također se pripremamo za obranu Venezuele”, izjavio je general Padrino Lopez.

“To ćemo učiniti s našim prijateljima jer u svijetu imamo prijatelje koji brane odnose ravnoteže i kvalitete između država”, dodao je ministar.

Padrino Lopez je govorio u međunarodnoj zračnoj luci Caracasa, gdje je dočekao stotinjak ruskih pilota i osoblja koji su stigli u Venezuelu u nekoliko vojnih aviona.

Ruska vojska je iz Moskve najavila da u Caracas stižu dva bombardera Tu-160, jedan transportni An-124 i jedan linijski zrakoplov Il-62, a nije precizirao ni razloge ni trajanje misije.

Dio bilateralne saradnje

Venezuelski ministar je podsjetio da su ti avioni već bili u njihovoj zemlji 2013., ali da se sada radi o “novom iskustvu”.

Nije precizirao trajanje vježbi koje je opisao kao razmjenu operativnih letova, za podizanje razine operativnosti sistema zračne odbrane dviju zemalja.

Vladimir Padrino Lopez je precizirao da su ti manevri dio bilateralne suradnje. Posljednjih godina Rusija je prodala Venezueli vojnu opremu vrijednu više stotina miliona dolara.

Ministar je dodao da se “nitko ne treba bojati prisutnosti bombardera na venezuelskom teritoriju, jer su oni tvorci mira, a ne rata”.

 Venezuelska vlada redovno upozorava na američke planove vojnih napada.

Izvor: Agencije