Ruski opozicioni lider Nemcov ubijen u Moskvi

Boris Nemcov, karizmatični ruski lider opozicije i oštar kritičar predsjednika Vladimira Putina, ubijen je u blizini Kremlja, samo dan prije planiranog protesta protiv Vlade.

Nemcova smrt izazvala je bijes među opozicijom koja je optužila Kremlj za stvaranje atmosfere netolerancije i ubistvo je nazvala atentatom.  

Biografija Nemcova

Boris Nemcov je rođen 9. oktobra 1958. godine u Sočiju. On je jedan od osnivača i lider partije “Solidarnost”, potpredsjednik političke partije “Republikanska partija Rusije – Partija narodne slobode” i član Kordinacionog savjeta ruske opozicije.

Boris Nemcov je od 1991-1997. godine bio je gubernator Nižnjegorodskoj oblasti. Zatim je radio u Vladi Rusije, bio na funkciji ministra energetike (1997) i prvi zamjenik predsjednika Vlade (1997-1998. godine). U isto vrijeme bio je i član Vijeća sigurnosti Ruske Federacije.

Nemcov je nekoliko puta bio izabran u parlament Rusije.

Godine 1990. bio je izabran za narodnog poslanika RSFSR, a 1993. godine ušao je u Savjet Federacije FS Rusije.

Od 1999. do 2003. godine bio je zamjenik predsjednika Državne dume i lider partije SPS.

Poslije 2003. godine Boris Nemcov se bavio biznisom i bio je vanjski savjetnik predsjednika Ukrajine.

Godine 2008. bio je jedan od inicijatora formiranja opozicionog demokratskog pokreta “Solidarnost”.

Od 2012. godine je kopredsjednik političke partije “Republička partija Rusije – Partija narodna sloboda”.
 

Putin se brzo oglasio izrazivši svoju sućut, a ubistvo je nazvao provokacijom.

Nemcov,  55-godišnji bivši zamjenik premijera, radio je na izvještaju kojim je vjerovao da će direktno dokazati ulogu Rusije u separatističkoj pobuni u istočnoj Ukrajini od prošlog aprila.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da podržava pobunjenike s trupama i sofisticiranim oružjem. Moskva negira optužbe.

“Putin je istakao da ovo okrutno ubistvo  ima sve naznake profesionalnog čina i da je izuzetno provokativan”, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika, prenosi ruska novinska agencija.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je ruske vlasti da izvrše “brzu, nepristrasnu i transparentnu” istragu kako bi se počinioci doveli pred lice pravde. Obama je Nemcova nazvao  “neumornim zagovornikom” za prava ruskih građana.

Intervju prije smrti

Nemcov je kritizirao neefikasnost Vlade, raširenu korupciju i politiku Kremlja prema Ukrajini, i zategnute odnose između Rusije i Zapada u mjeri neviđenoj još od vremena Hladnog rata.

U intervjuu za Sobesednik, Nemcov je ranije ovog mjeseca izjavio da  se njegova 86-godišnja majka boji da bi Putin mogao ga ubije.

Upitan da li i lično ima takve strahove, odgovorio je: “Da imam, ne bih vodio opozicionu partiju”.

Govoreći na radiju samo nekoliko sati prije svoje smrti, on je oštro kritizirao Putina za guranje Rusije u krizu njegovom “ludom, agresivnom i smrtonosnom politikom rata protiv Ukrajine”.

“Zemlja treba političke reforme”, rekao je Nemcov radiju Eho Moskve.

“Kada je moć koncentrirana u rukama jedne osobe i ta osoba kroji pravila za sve, to će dovesti do apsolutne katastrofe, apsolutne.”

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko nazvao je Nemcova ličnim prijateljem i “mostom” između dvije zemlje. On je napisao na svom Facebook profilu kako se nada da će ubice biti kažnjene.

Dobivao prijetnje

Vadim Prohorov, advokat ubijenog Nemcova, kazao je policiji, da je Nemcov dobio prijetnje putem društvenih mreža, ali da vlasti nisu poduzele nikakve korake da ga zaštite.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova, koje nadzire policiju Rusije, objavilo je da je Nemcov ubijen s četiri hica u leđa iz automobila u pokretu, dok je hodao preko mosta u blizini Kremlja ubrzo nakon ponoći.

Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Yelena Alexeyeva rekla je novinarima da Nemcov bio u društvu jedne žene, ukrajinske državljanke, kada su ga nepoznati napadači ubili.

Žena nije povrijeđena i ispitala ju je policija. 

Izvor: Al Jazeera i agencije