Ruski izlazak iz karantina: Sve u interesu ‘visokog kapitala’

U Rusiji je do sada urađeno 6,6 miliona testova na korona virusa (EPA)

Rusija se sa 272.000 slučajeva obolelih od korona virusa učvrstila na drugoj poziciji u svetu, ispred Velike Britanije, Španije i Italije, odmah posle SAD-a, mada je broj obelelih u ove dve zemlje neuporediv. Za poslednja 24 sata u Rusiji je evidentirano 9.200 novih slučajeva COVID-19. Od početka epidemije je, prema zvaničnoj statistici, umrlo 2.537 ljudi.

Iako od početka epidemije postoje sumnje u zvaničan broj umrlih, zdravstveni vlasti insistiraju na ispravnosti ovih podataka i ukazuju na dobru pripremljenost bolnica, blagovremene karantinske mere i opsežnu kampanju testiranja stanovništva. U isto vreme nezavisni mediji i dalje istražuju moguće manipulacije statistikama. U jednom od najnovijih izveštaja na tu temu pišei da su mnoge osobe, koje su, prema službenim podacima, umrle od drugih bolesti, ipak bili sahranjene uz sve mere zaštite i na odvojenim mestima.

Ruske vlasti smatraju da je Rusija “dostigla plafon”, jer se, kako se navodi, broj hospitalizovanih smanjuje, dok je procenat asimptomatičnih pacijenata i dalje visok. U Rusiji je do sad urađeno 6,6 miliona testova na korona virusa, a od 15. maja u Moskvi je počelo masovno testiranje za otkrivanje antitela.

Masovno testitanje u epicentru

Besplatne analize obavljaju u 30 klinika. Svakih nekoliko dana oko 70.000 Moskovljana pozivaju na testiranje putem e-maila ili sms-porukom, objasnio je za medije gradonačelnik Sergej Sobjanin.

Zahvaljujući ovom programu, kako je kazao, vlasti u svakom trenutku mogu tačno da znaju ko je oboleo i ko je stekao imunitet na korona virus, koliko ljudi je zaraženo i kakva je dinamika širenja bolesti. Moskva, koja ima oko 12 miliona stanovnika, ostaje epicentar epidemije. U glavnom gradu je registrovana gotovo polovina potvrđenih slučajeva COVID-19.

Međutim, ruska Vlada drži neku vrstu rekorda u broju obolelih od korona virusa, a to su premijer Mihail Mišustin, ministar prosvete i nauke, ministarica kulture te ministar građevine. A poznato je i da se zarazilo najmanje pet poslanika Državne dume. Ruski parlamentarci rade usred epidemije, i to u maskama i rukavicama. Neki sa maskama čak nastupaju na tribini.

Među VIP pacijentima je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. U zadnjih mesec dana, kako tvrdi, predsedniku Vladimiru Putinu se nije približavao. Šef Kremlja je izolovan u svojoj rezidenciji i već nekoliko sedmica vlada preko onlajn sastanaka.

Mediji se ovih dana raspravljaju o zdravstvenoj bezbednosti političkog vrha, s obzirom da su neki od najbližih saradnika šefa države pozitivni na COVID-19. Prema zvaničnim podacima, u ovom slučaju “sigurnost je na najvišem nivou”. Osoblje u predsedničkoj administraciji redovno testiraju, a sva dokumentacija se dezinfikuje.

Ukidanje restrikcija usred epidemije

Rusija od početka maja beleži između 10.000 i 11.000 novoobolelih na dan, ali uprkos negativnim izveštajima, Putin je najavio ublažavanje mera od 12. maja. Ukidanje uvedenih krajem marta restrikcija razlikuje se od regije do regije, a sva odgovornost na lokalnim je vlastima.

Što se tiče mera na nacionalnom nivou, od utorka je ukinut neradni period, odnosno plaćeno odsustvo, koje je trajalo od aprila. Povratak na posao se odnosi, pre svega, na energetiku, građevinu i poljoprivredu. Vlasti imaju pravo da ograničavaju rad preduzeća u kojima se sanitarni standardi ne poštuju. Međutim, mnogi zaposleni nisu ni bili na plaćenom odsustvu, jer su brojne firme od prvih dana epidemije počele sa radom od kuće.

U Rusiji su na snazi različiti režimi ograničenja, a prema zdravstvenim vlastima, u samo 11 od 85 ruskih regija epidemiološka situacija omogućava ublažavanje mera. Do sada se samo u pet regija (sa malim rizikom zaraze) brzo krenulo sa ukidanjem restrikcija, a to su Smolensk, Kalinjingrad, Belgorod, Tomsk i Tatarstan. U ovim područjima vlasti su dozvolile šetnju parkovima, sportske aktivnsti na otvorenom te otvaranje tržnih centara, frizerskih salona i dečijih vrtića. Još 21 regija u Rusiji u potpunosti je zadržala sva ograničenja i u bliskoj budućnosti neće ublažiti mere.

Moskva i dalje bez usluga frizera

Moskva spada u dvadesetak regije gde značajna ograničenja ostaju na snazi. S jedne strane, nastavljaju se pojedini aktivnosti kao što je građevina i oko 500.000 radnika se vratilo na posao. S druge strane, ostala su mnoga ograničenja. Vožnja bez zaštitne maske u javnom prevozu koštaće prekršioca 4.000 rubalja, što je oko 50 evra. Ovo je osetljivo, s obzirom da je prosečna plata u Rusiji manja od 500 evra.

U Moskvi se i dalje ne može kod frizera, a mnoge trgovine su zatvorene. Gradonačelnik Sergej Sobjanjin produžio je “režim samoizolacije” do 31. maja, što znači da se građanima ne preporučuje da izlaze iz svojih kuća, osim da idu na posao, u kupovinu ili šetaju pse 100 metara od kuće. A kako bi putovali autom ili u javnom prevozu moraju imati digitalnu dozvolu.

U medijima i na društvenim mrežama se raspravlja koliko je opravdan izlazak iz karantina kad se masovna infekcija nastavlja. Dok neki smatraju da je jako rizično blokiranje ruske ekonomije zbog virusa, pogotovo za vreme najveće krize na tržištu nafte, drugi govore da će otvaranje privrede samo potaknuti širenje zaraze te optužuju Vladu da deluje isključivo u interesu “visokog kapitala”, bez razmišljanja o zaštiti javnog zdravlja.

Izvor: Al Jazeera