Ruski bombarderi iznad Barentsovog i Norveškog mora

Ruske letjelice u regularnoj su misiji iznad međunarodnih voda Arktika, sjevernog Atlantika, Crnog i Kaspijskog mora i Pacifika (Arhiva)

Dva strateška bombardera Tupoljev-160 u rutinskoj su misiji iznad međunarodnih voda Barentsovog i Norveškog mora, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Avioni su u misiji radi ispunjavanja njihovih letačkih zadataka, navelo je Ministarstvo odbrane, prenijela je agencija TASS.

“Let će trajati desetak sati. Nakon toga piloti će se vratiti u bazu. Ruske letjelice u regularnoj su misiji iznad međunarodnih voda Arktika, sjevernog Atlantika, Crnog i Kaspijskog mora i Pacifika”, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

Masovni NATO-ovi manevri

Na području centralne i istočne Norveške, sjevernog dijela Atlantskog okeana i u Baltičkom moru u toku su najveći NATO-ovi manevri od kraja hladnog rata, koji će trajati do 7. novembra.

Učestvuje gotovo 50.000 članova vojnog osoblja iz 29 NATO saveznica, uz partnerske zemlje Finsku i Švedsku, a angažovano je i gotovo 65 plovila, 150 letjelica i 10.000 vozila, navele su ranije zapadne agencije.

Izvor: Agencije